BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER: Ukrajina je bankrotirala

Novosti online

18. 11. 2023. u 00:07

ZEMLjA, koja nije u stanju da samostalno puni svoj budžet i u kojoj 75 odsto novca čine grantovi ili zajmovi, je bankrotirala, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

БИВШИ УКРАЈИНСКИ ПРЕМИЈЕР: Украјина је банкротирала

Foto: Arhivski snimak

-Kriza u Ukrajini je počela davno, a bankrot Ukrajine je već zabeležen. On se manifestuje kroz to što zemlja nije u stanju da samostalno puni svoj budžet. Tri četvrtine budžeta Ukrajine su pozajmljena ili grant sredstva, kazao je Azarov za "Vesti FM".

Azarov je kao primer naveo da su plate u oktobru zavisile od toga da li će Evropska unija blagovremeno poslati obećanu pomoć u iznosu od milijardu i po evra.

-Kada su dobili tu pomoć, ukrajinske vlasti su samo radosno trčale okolo i pljeskale rukama. To je pravi bankrot, zaključio je Azarov.

U 2022. međunarodna budžetska pomoć Ukrajini iznosila je 32,3 milijarde dolara, od čega SAD – 11,99 milijardi dolara, EU – 7,96 milijardi dolara, MMF – 2,69 milijardi dolara, Kanada – 1,89 milijardi dolara.

Narodna banka Ukrajine je u novembru pogoršala svoja očekivanja za konsolidovani budžetski deficit zemlje na kraju 2023. godine: sada očekuje da će on biti na nivou od 20,4 odsto BDP-a umesto 19,8 odsto.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal ranije je izjavio da Kijev očekuje da dobije finansijsku pomoć u iznosu više od 30 milijardi dolara od EU, SAD i MMF-a, kao i savezničkih država, za pokriće deficita državnog budžeta zemlje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima