STRANCI POHRLILI U SRPSKA SELA: Država obezbedila 150 miliona dinara bespovratne pomoći za seoska turistička domaćinstva

E.B.Talijan

25. 12. 2023. u 16:56

TOKOM pandemije seoski turizam u Srbiji je doživeo preporod, za razliku od mnogih turističkih usluga koje su imale ozbiljne gubitke. Taj uzlazni trend potražnje za ruralnim destinacijama se nastavlja, a posete stranih gostiju su se povećale za 33 odsto u odnosu na prošlu godinu. Državni sekretar u resornom ministarstvu, Uroš Kandić, kaže da se budžetom za 2024. godinu prvi put uvode podsticajna sredstva za razvoj seoskog turizma, i da će za ovu namenu na raspolaganju biti 150 miliona dinara.

СТРАНЦИ ПОХРЛИЛИ У СРПСКА СЕЛА: Држава обезбедила 150 милиона динара бесповратне помоћи за сеоска туристичка домаћинства

Foto: G. Šljivić

- Početkom godine ćemo raspisati javni poziv za prijavu registrovanih seoskih turističkih domaćinstava za dobijanje bespovratnih sredstava, uz minimalno obezbeđeno učešće od 10 odsto - objašnjava Kandić za "Novosti". - Uveren sam da ćemo na ovaj način dati značajan impuls ekspanziji seoskog turizma širom Srbije i dodatno stimulisati sve zainteresovane da konkurišu za proširenje smeštajnih kapaciteta i dodatno opremanje objekata.

On ističe da je osnovni kriterijum za prijavu da seosko domaćinstvo bude registrovano za bavljenje turizmom. Istovremeno, kako dodaje, cilj je da se kroz ove programe podstakne izlazak iz sive zone.

- Na ovaj korak smo se odlučili zato što seoski turizam ima ogroman neiskorišćeni potencijal, a to se videlo tokom pandemije kada je na brojnim destinacijama došlo do povećanja ponude i tražnje za smeštajnim kapacitetima - naglašava Kandić. - Taj uzlazni trend je sve vreme prisutan.

U Srbiji, kako navodi, trenutno posluje 737 registrovana seoska turistička domaćinstva, što je za oko trećinu više nego pre godinu dana.

- Od početka godine, u objektima seoskog turizma je ostvareno blizu 30.000 dolazaka i više od 150.000 noćenja - kaže naš sagovornik. - Posebno je zanimljiv trend rasta stranih gostiju kojih je za 33 odsto više nego prošle godine.

Gostima u Srbiji su najprivlačnije destinacije pored reka ili jezera, koje u ponudi imaju aktivni odmor u prirodi. Sela su popularna zahvaljujući netaknutoj prirodi, tradicionalnom načinu života, kulturi i običajima. Prosečna dužina boravka sa dotadašnjih 2,5 dana, tokom pandemije je porasla na celonedeljne, a bilo je i rezervacija smeštaja na 30 dana.

Domaćini koji se bave ovom granom turizma kažu da su se želje gostiju promenile i da sada očekuju dodatne sadržaje. Seoska domaćinstva se razlikuju upravo po tim dopunskim programima koje organizuju, a ne samo po dobroj hrani, koja se odavno već podrazumeva. Standard je i da smeštaj bude kvalitetan i komforan, ali je razlika u tome da da li neko u ponudi ima i školu jahanja, bazen, bicikle, staze za šetnju, igrališta, teniske terene i po tome se izdvaja od prosečnih objekata.

Pored seoskih turističkih domaćinstava, usluge smeštaja se nude i u objektima domaće radinosti, konacima, kampovima, kao i etno-selima i etno-parkovima. U vinskim krajevima često su povezana seoska domaćinstva i podrumi vina.

Svetska turistička organizacija preporučila je Srbiji da se bavi seoskim turizmom, koji i u svetu beleži rast. Najviše takvih domaćinstava koja se bave turizmom ima u Austriji, Francuskoj, Irskoj i Nemačkoj.

NAJPOPULARNIJI MIONICA, IVANjICA, STARA PLANINA

MIONICA, Ivanjica i Stara planina su u ovoj godini najposećenije destinacije u segmentu seoskog turizma, pokazuju podaci sistema E-turista. Među deset najpopularnijih lokacija spadaju i Boljevac, Užice, Kladovo, Negotin, Kraljevo, Bajina Bašta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)