SPOJEN POSLEDNJI DEO KOLOSEKA U BAČKOJ TOPOLI Vučević: Od Beograda do Subotice stizaće se za 80 minuta (VIDEO)

M. Škorić

25. 04. 2024. u 14:30 >> 15:52

CEREMONIJA spajanja poslednjeg dela koloseka Novi Sad – Subotica na deonici pruge Beograd–Budimpešta održana je u Bačkoj Topoli u prisustvu srpskih i kineskih zvaničnika.

СПОЈЕН ПОСЛЕДЊИ ДЕО КОЛОСЕКА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ Вучевић: Од Београда до Суботице стизаће се за 80 минута (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Spojen kolosek

Svi zvaničnici pritisnuli su tastere, čime je spojen kolosek pruge Novi Sad – Subotica.

Obraćanje ministra Vučevića

- Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstva dveju država. Ja sam ponosan na Srbiju u kojoj danas živimo, u kojoj se podrazumeva da će se ovaj projekat završiti, da građani znaju da će biti završena ova pruga. Ovo je brza pruga koja je u celom svetu izgrađena za najkraće vreme. To je veliki uspeh. Ponosan sam na Srbiju gde će se za nekih 7-8 meseci od Beograda do Subotice putovati za 80 minuta. To je delovalo nemoguće. Ovo je velika pobeda našeg naroda, uz svesrdnu podršku kineskih prijatelja. Za takvu Srbiju živimo, u takvu Srbiju verujemo, ovo je srpski skok u budućnost, sa onim što nas je uvek krasilo, modernizacija Srbije, bez odricanja od tradicije i istorije. Obećali ste predsedniku Vučiću da ćete ranije završiti i čuli smo da će godinu dana ranije biti završen projekat. Približavamo se našim mađarskim prijateljima, koji brane hrabro srpske interese i međunarodni poredak. Neka večno živi čelično prijateljstvo Kine i Srbije. Građanima Bačke Topole i celog okruga čestitam, ovo je potpuno druga dimenzija ambijenta gde živite - rekao je Vučević.

Obraćanje ambasadora Li Minga

- U ime kineske ambasade želim da izrazim čestitke. Želim da se zahvalim na velikoj brizi i podršci u izgradnji brze pruge. Bilateralni odnosi nastavljaju da se produbljuju, pod strateškim vođstvom šefova država Srbije i Kine. Pruga Beograd–Budimpešta privukla je veliku pažnju sa svih strana. Pruga Beograd – Novi Sad postala je internet senzacija. Očekuje se da će deonica Novi Sad – Subotica biti puštena do kraja godine, godinu dana pre roka - kazao je ambasador Kine Li Ming.

Obraćanje ministra Vesića

- Jednoga dana kada se bude pisala istorija Srbije, savim sigurno da će izgradnja brze pruge biti posebno istaknuta. Brze pruge nismo imali nikada. Ovo je ostvario samo predsednik Aleksandar Vučić. Izgradnja brze pruge znači da će naša zemlja biti bolje saobraćajno povezana i to znači da ćemo biti kičma na Koridoru 10. Imaćemo 1.500 kilometara brze pruge između Budimpešte i Atine. Možda je Srbija jedina zemlja u kojoj mogu zajedno da rade Kinezi, Nemci i Holanđani - kazao je Vesić i dodao da će ova pruga  biti završena godinu dana pre roka.

- Svaki kilometar znači bolji život, nova radna mesta - istakao je ministar Vesić.

Kako je građena pruga

Prisutnima su prikazana dva filma o izgradnji pruge Beograd–Budimpešta.

Obilazak gradilišta

Govoreći, tokom obilaska gradilišta, o obnovi regionalnih pruga, ministar Vučević je istakao da ovo izgleda kao druga država.

Vučević je izrazio želju da se modernizuju pruge širom Srbije, ističući da su brze pruge kičma saobraćaja i da će se to proširiti kapilarno po Srbiji.

Ministri Vučević i Vesić na ceremoniji

Ceremoniji prisustvuju ministar odbrane Miloša Vučevića, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming i zamenik generalnog direktora China State Railway Group CO Vang Tongđun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona