"FAJNENŠAL TAJMS" TVRDI: Zapadne kompanije se predomislile, ipak ne napuštaju Rusiju

Novosti online

28. 05. 2024. u 11:02

STOTINE zapadnih kompanija, koje su ranije objavile da odlaze iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini, odustale su od svojih planova i nastavljaju da posluju u Rusiji, piše britanski list „Fajnenšal tajms“.

ФАЈНЕНШАЛ ТАЈМС ТВРДИ: Западне компаније се предомислиле, ипак не напуштају Русију

Foto Tanjug

Kako se navodi, nekoliko razloga je nateralo strane kompanije da se predomisle, uključujući „rast potrošačke aktivnosti i birokratske prepreke“.

Reč je, između ostalog, o dodatnim porezima prilikom odlaska iz Rusije.

- Mnoge evropske zemlje su se našle između čekića i nakovnja. Rekli su da će otići. Predstavljeni su im kupci koji bi mogli da otkupe njihov biznis, ali su za njih bili neprihvatljivi - rekao je za list jedan od rukovodilaca koji radi sa zapadnim firmama u Rusiji.

Tako je od 2022. godine u Rusiji ostalo preko 2.100 međunarodnih kompanija, a oko 1.600 firmi je ili napustilo tržište ili obustavilo svoje aktivnosti u Rusiji.

Kako je ranije rekao generalni direktor američke konditorske kompanije „Mondelez internešenal“ Dikr van de Put, korporacija ne planira da napušta Rusiju, nastaviće da posluje u zemlji, a njeni akcionari nisu insistirali na suprotnom.

Kako je istakao, rukovodstvo se trudi da „ne ulazi u konfrontaciju i ne daje glasne izjave, već jednostavno da nastavi da radi svoj posao“, jer ruske vlasti ne žele da zapadne kompanije napuštaju zemlju.

U aktuelnoj situaciji, ističe se, stavovi čelnika zapadnih kompanija značajno su se promenili i oni se pitaju da li treba napuštati Rusiju. Neki od njih su za 30 godina izgradili po četiri-pet fabrika i ne žele da ih prodaju sa 90 odsto popusta, zaključuje autor članka.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor