NOVA PRAVILA STUPILA NA SNAGU: "Karta šanse" za traženje posla u Nemačkoj donosi brojne novine za radnike sa Zapadnog Balkana

Tanjug

01. 06. 2024. u 11:38

U Nemačkoj su danas stupila na snagu nova pravila u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije.

НОВА ПРАВИЛА СТУПИЛА НА СНАГУ: Карта шансе за тражење посла у Немачкој доноси бројне новине за раднике са Западног Балкана

Foto: Epa

Nova pravila omogućavaju ulazak u tu zemlju i traženje posla do godinu dana, uz uslov da su ispunjeni određeni kriterijumi.

Još jedan element pravila koja će stupiti na snagu od danas u Nemačkoj je proširenje regulative za državljane zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vreme u Nemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je dvostruko više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Nova pravila, poznata kao "karta šanse" za traženje posla, važe za one sa najmanje dve godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.

Takođe je potrebno poznavanje nemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahteva može da uđe u Nemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa nemačkom kompanijom pre nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Nemačku da radi.

Kako je navedeno, nova pravila su uvedena sa ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure, a deo su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj da reši nedostatak kvalifikovane radne snage u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: ZAKOPANI ŽIVI: Operacija spasavanja 2000 ljudi u Papua Novoj Gvineji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu