MALI SAOPŠTIO SJAJNE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU: Obezbedili smo 1,5 milijardi dolara po veoma povoljnim uslovima

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 06. 2024. u 11:19

PRVI potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas Tanjugu da je naša zemlja prvi put na međunarodnom tržištu kapitala emitovala održive zelene obveznice i tako po veoma povoljnim uslovima obezbedila 1,5 milijardi dolara, na 10 godina po kamatnoj stopi od 4,7 odsto.

МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Обезбедили смо 1,5 милијарди долара по веома повољним условима

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Mali je istakao da je na taj način država obezbedila dodatna sredstva i za finansiranje svih važnih projekata do 2027. godine i podsetio da je u okviru programa Srbija 2027. planirano ulaganje u 323 projekta u Srbiji.

- Uspeli smo da prikupimo 1,5 milijardi dolara po izuzetno dobroj kamatnoj stopi. Mi smo na 10 godina prikupili novac po kamatnoj stopi od 4,7 odsto - rekao je Mali.

On je naglasio da šestomesečni Evribor na današnji dan iznosi 3,7 odsto.

- Dakle, prikupili smo sredstva po stopi koja je samo jedan procentni pojam iznad Evribora, što pokazuje izuzetno veliko poverenje investitora iz celog sveta u Srbiju, u naše projekte, u našu budućnost, u stabilnost naših javnih finansija - istakao je Mali.

Republika Srbija je u sredu prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupila sredstva za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

- Po prvi put smo emitovali takozvane ESG obveznice, dakle održive zelene obveznice. Prva smo zemlja u ovom delu Evrope koja je to uradila, koja nema investicioni rejting i koja nije članica Evropske unije, što je veoma važno. Poslali smo veoma jasan signal celom svetu da se držimo zelene agende, s obzirom na to da ćemo deo tog novca iskoristiti i za izgradnju auto-puteva, brzih pruga i svega onoga što podiže kvalitet života građana Srbije, a s druge strane to će doprineti očuvanju životne sredine - rekao je Mali.

Istakao je da će se ta sredstva koristiti i za veliki broj drugih projekata iz takozvane socijalne sfere, na primer za izgradnju Centra za rani razvoj dece. To je, kaže, jedan od projekata sa kojim smo izašli pred investitore i dobili njihovo poverenje.

Mali dodaje da će se sredstva koristiti i za povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti i slično.

- Dali smo veoma jasnu i veliku poruku investicionoj zajednici i investitorima - da smo na putu održivog i stabilnog razvoja, kao i da razmišljamo o svim aspektima, kako o životnoj sredini, tako i onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, a to su oni koji imaju najniža primanja ili su socijalno ugroženi - naveo je Mali.

Poručio je da država ni na koji način kroz tu emisiju obveznica nije uticala na stabilnost naših javnih finansija.

- Sa ovih 1,5 milijardi dolara mi smo na ispod 50 odsto udela javnog duga u BDP, tačnije 49,5 odsto, što je dakle ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, daleko ispod nivoa koji je prosek evrozone od čak 89 odsto. A na računu sada imamo negde oko 5,4 milijardi evra. Dakle, imamo ogromnu rezervu i nema potrebe za dodatnim negde do polovine naredne godine - naveo je Mali.

Istakao je da to građanima Srbije daje potrebnu sigurnost, uprkos nekim potencijalnim izazovima koji se očekuju na globalnom nivou.

- Sledeća stvar koja je veoma važna, Srbija 2027. je najveći razvojni projekat ili najveća razvojna šansa naše zemlje zajedno sa Ekspo izložbom koja će biti u Beogradu 2027. godine, jer smo na ovaj način obezbedili dodatna potrebna sredstva za finansiranje svih važnih projekata koje smo tu definisali, a to su neka 323 projekta u celoj Srbiji - naveo je Mali. Podsetio je da su planirana ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu, kulturu, obrazovanje...

- Sa ovim smo obezbedili i novac da finansiramo sve ono što treba da se finansira upravo kroz taj projekat, kako bismo dalje nastavili da rastemo - naveo je Mali za Tanjug.

Podsetio je da je Srbija u prvom kvartalu ove godine imala rast BDP od 4,7 odsto, dok je rast u evrozoni u proseku bio 0,4 odsto.

Kako je rekao, sa ovim novcem smo dovoljno likvidni da finansiramo sve te projekte koji dodatno treba da doprinesu ubrzanju našeg rasta i podizanju kvaliteta života, kao i dostizanju cilja da 2027. nam prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, a minimalna zarada 650 evra.

- Veliku smo stvar uradili, u pravom trenutku i na pravi način predstavili našu budućnost, naše planove, dobili ogromno poverenje od investitora, a i nekoliko novih se javilo da učestvuju u otkupu naših obveznica. Konačno, na ovaj način smo pokazali građanima Srbije da vodimo odgovornu ekonomsku politiku i da razmišljamo unapred - naveo je Mali.

Dodao je da će Srbija ispuniti sve što je predvidela do 2027. godine i predstaviti našu zemlju na Ekspu baš kako priliči.

BONUS VIDEO: Hoće da ostavi narod bez plata, penzija i struje: Savo Manojlović sprema teror i Majdan u Srbiji!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura