U JAGODINI ŠTETA NA KUKURUZU DO 70 ODSTO, PO SRBIJI STRADALO VOĆE I POVRĆE: Šta će nam ostati od prinosa, posle oluja sa gradom?

M. SPASENOV

15. 06. 2024. u 13:00

OD nevremena svakodnevno strepe poljoprivrednici. Iz dana u dan olujni vetrovi praćeni gradom i velikim količinama padavina koji se sele iz jednog u drugi kraj Srbije, sakate useve, voćnjake i povrtnjake.

У ЈАГОДИНИ ШТЕТА НА КУКУРУЗУ ДО 70 ОДСТО, ПО СРБИЈИ СТРАДАЛО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ: Шта ће нам остати од приноса, после олуја са градом?

Foto Arhiva

Suv grad i nevreme u jagodinskoj opštini najviše su zahvatili područje te opštine od Glogovca, Ribara, do Vinorače, a od ratarskih kultura najviše je stradao kukuruz koji je u takvoj vegetativnoj fazi da se više ne može oporaviti.

U zavisnosti od područja i koliko ga je grad "zakačio", šteta je na kukuruzu od 30 do 70 odsto. Stradao je i suncokret, dok je šteta na pšenici daleko manja, saznajemo u Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSSS) Jagodina.

Od voćarskih kultura, ističe savetodavac Igor Andrejić, ima oštećenja kako na plodovima, tako i na lisnoj masi i mlađarima generalno. Najviše je stradalo krupnije voće - breskva koja još nije obrana, te jabuka, kruška, dunja...

Poljoprivrednici su tek počeli da se javljaju PSSS i da prijavljuje štetu koju je načinio suvi grad koji je trajao nekoliko minuta. Inače, Štab za vanredne situacije opštine Jagodina brzo je reagovao izlaskom na teren i već je počela procena oštećenja na svim poljoprivrednim kulturama.

Foto Arhiva

Teško nevreme u četvrtak, oko 18 časova pogodilo je Rudničko-takovski kraj - grad veličine oraha i lešnika, zavisno od mesta do mesta. Petnaestominutni grad zasipao je i centar ovog kraja, Gornji Milanovac. Pre njega, stradala je poljoprivreda u takozvanim Gornjim selima, od Ravne gore naniže, naročito malinarska i ostala voćarska, koja su uvek prva na udaru svakog ovakvog nevremena.

Zasad, štete na usevima, voćnjacima... nije moguće proceniti, uprkos tome što su se mobilni telefoni u ovom kraju "usijali". Te štete, utvrdiće nadležna komisija i milanovački Štab za krizne situacije.

Olujno nevreme koje je u četvrtak zahvatilo čitavu Srbiju pogodilo je u popodnevnim časovima i Šumadiju. U Kragujevcu je oluja praćena obilnim padavinama i jakim gradom veličine oraha napravila štetu i u samom centru grada, gde je grad padao dvadesetak minuta. Sva mehanizacija gradskih javno-komunalnih preduzeća je još uvek na terenu, a ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" imale su 27 intervencija, jer je zbog velike količine vode koja je pala u jako kratkom periodu došlo do izlivanja kišne kanalizacije u nižim delovima grada.

- Uprava za vanredne situacije Kragujevac zajedno sa pripadnicima javno-komunalnih preduzeća zbog ranijih upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda 96 sati je u stanju pripravnosti. Nevreme praćeno jakim gradom veličine oraha pogodilo je teritoriju Aranđelovca, Topole i Kragujevca sa prigradskim i seoskim naseljima. Radarski centri Bešnjaja i Bukulja delovali su sa svojih protivgradnih stanica i ispaljeno je preko 200 raketa u gradonosne oblake.

 

Pripadnici Uprave imali su četiri intervencije na terenu, a do izlivanja kišne kanalizacije došlo je u naseljima Pivara, Ilićevo i Centar. Voda je najviše napravila probleme na ulicama Grada Kragujevca. Stanje je stabilno, voda se povukla i grad normalno funkcioniše. Snabdevanje vodom, strujom i gasom je normalno, nema povređenih - rekao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Kol-centar gradskog štaba za vanredne situacije prvog dana nakon oluje primio je pedesetak prijava građana kojima je grad oštetio automobile, krovove, fasade na kućama i stambenim zgradama, a iz prigradskih naselja stižu prijave o gradom uništenim baštama. U nekoliko podruma prodrla je voda, a nadležne službe u saradnji sa Institutom za javno zdravlje sprovode dezinfekciju u slučaju izlivanja fekalne kanalizacije.

Štetu nastalu usled grada na okolnom seoskom području građani prijavljuju u svojim mesnim zajednicama.

- Pozivamo građane da prijavljuju štetu ukoliko imaju bilo kakva oštećenja na infrastrukturi i usevima. Komisija koja će se formirati utvrdiće preliminarni iznos štete i nakon toga obratićemo se Ministarstvu poljoprivrede za eventualnu nadoknadu štete - objasnio je proceduru za nadoknadu štete Dejan Ružić, pomoćnik gradnačelnika Kragujevca.

 

Prijavite štetu

Opštinska uprava pozvala je sve žitelje Gornjeg Milanovca kojima su grad i olujno nevreme u četvrtak popodne pričinili bilo kakvu štetu da istu prijave na opštinskoj pisarnici.

U nevremenu su posebnu štetu pretrpeli usevi i voćnjaci. U centru grada je bilo oštećenja i na kućama. Dogodilo se i da je protivgradna raketa završila u krovu domaćinstva u širem centru Milanovca, zbog čega je Opštinska uprava najavila tužbu protiv proizviđača protivgradnih raketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!