ZLATO PROTIV DOLARA: Centralne banke beže od američke valute

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 06. 2024. u 21:06

CENTRALNE banke razvijenih ekonomija očekuju da će udeo zlata u globalnim rezervama porasti na račun američkog dolara.

ЗЛАТО ПРОТИВ ДОЛАРА: Централне банке беже од америчке валуте

Foto: pexels.com

Skoro 60 odsto centralnih banaka bogatih zemalja veruje da će udeo zlata u globalnim rezervama porasti u narednih pet godina, u odnosu na 38 odsto ispitanika prošle godine, prema godišnjem istraživanju koje je sproveo Svetski savet za zlato.

Oko 13 odsto razvijenih ekonomija planira da poveća svoje zalihe zlata u narednoj godini, u odnosu na oko osam odsto prošle godine. "Bogate" banke sada slede vođstvo centralnih banaka tržišta u razvoju, koje su bile glavni kupci zlata od globalne finansijske krize 2008. godine.

U međuvremenu, rastući udeo naprednih ekonomija - 56 procenata, u odnosu na 46 procenata prošle godine - takođe smatra da će udeo dolara u globalnim rezervama pasti u narednih pet godina. Među centralnim bankama tržišta u razvoju, 64 odsto deli ovo mišljenje.

Potražnja za zlatom, do koje dolazi uprkos naglom porastu cene žutog metala, posledica je pokušaja centralnih banaka da "diverzifikuju" svoja ulaganja u alternative valute i sredstva, naročito nakon što su SAD upotrebile dolar kao oružje u sankcijama protiv Rusije, piše "Fajnenšel tajms".

Glavni razlozi koje centralne banke navode za držanje zlata su njegova dugoročna vrednost, učinak tokom krize i njegova uloga efikasnog diverzifikatora.

U međuvremenu, udeo dolara u globalnim deviznim rezervama pao je sa više od 70 procenata u 2000. na oko 55 procenata prošle godine, prema istraživanju MMF-a od ovog meseca.

Iako je kineski juan ostvario određene dobitke kao rezervna valuta, njegov udeo u globalnim rezervama pao je sa 79 procenata prošle godine na 59 procenata ove godine, navodi FT.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)