STRANE KOMPANIJE OBEĆALE DA ĆE NAPUSTITI RUSIJU: Dve godine kasnije i dalje su tu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 19:35

UBRZO nakon što je pokrenuta Specijalna vojna operacija, "Koka-kola" je bila među prvim multinacionalnim kompanijama koje su obećale da će napustiti Rusiju u znak protesta.

СТРАНЕ КОМПАНИЈЕ ОБЕЋАЛЕ ДА ЋЕ НАПУСТИТИ РУСИЈУ: Две године касније и даље су ту

Ilustracija Tošo Borković

Dve godine kasnije, prepoznatljiv crveni logo "koka-kole" lako se pronalazi u supermarketima i restoranima širom zemlje. A uzimajući u obzir novinu po imenu "dobra kola" – koja se prodaje u limenkama izuzetno slične crvene nijanse i ukusa koji bi malo ko mogao da razlikuje od originala – kompanija "Koka-kola" ostaje vodeći proizvođač gaziranih pića u Rusiji.

Razlog tome je što je "Multon partners", firma koja puni limenke i flaše u vlasništvu zasebne kompanije "Koka-kola HBC" u kojoj američka matična firma poseduje 21 odsto udela.

Kada je HBC prestao da proizvodi "koka-kolu" u Rusiji, "Multon" je predstavio "dobru kolu" koja sada pokriva 13 odsto tržišta.

-Profit od prodaje "koka-kole" u Rusiji samo je prebačen na "Koka-kola HBC", koja je zauzela tržišni udeo zahvaljujući uspehu "dobre", rekao je "Blumbergu" analitičar CFRA Garet Nelson.

Prava "koka-kola" još uvek je široko dostupna u Rusiji i izvozi se iz susedne Gruzije i Kazahstana.

"Koka-kola" nije jedina koja "nije uspela" da izađe sa ruskog tržišta. "Pepsi" je u septembru 2022. saopštila da će prestati da proizvodi i prodaje svoje proizvode na ruskom tržištu, ali su ubrzo predstavili novu kolu "everves" i povećali proizvodsu "frustajla" (voćne "mirinde") u svojim fabrikama u zemlji. Prihodi od prodaje pića su skočili za 12 odsto na 2,3 milijarde dolara, a prihod od prodaje hrane za bebe i mlečnih proizvoda porastao je za 10 odsto.

Od 2022. više od 1.000 multinacionalnih kompanija reklo je da smanjuju ruske operacije, pokazuje istraživanje Jejla. Mnogi su ostali – "Unilever", "Nestle", "Karlsberg", "Danon", "Beneton", "Sabvej", "Ti-Dži-Aj frajdejz", i ne pokazuju znake da smanjuju proizvodnju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru