ČETVORODNEVNA RADNA NEDELJA U NEMAČKOJ: Čak 80 odsto zaposlenih za, mnoge komapnije u čestvuju u eksperimentu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 21:21

POJEDINE nemačke kompanije učestvuju u dosad najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi sa uvođenjem četvorodnevne radne nedelje, objavio je danas Dojče vele.

ЧЕТВОРОДНЕВНА РАДНА НЕДЕЉА У НЕМАЧКОЈ: Чак 80 одсто запослених за, многе комапније у чествују у експерименту

Foto Tanjug/AP

Građevinska kompanija, servis za čišćenje tepiha, marketinška agencija i mnoge druge kompanije deo su u eksperimenta radnog naziva "Četiri dana".

U kojem obliku biti skraćeno radno vreme zaposlenih, od početka je prepušteno samim preduzećima, odnosno njihovom menadžmentu.

Neke kompanije su odabrale da petak bude slobodan za sve, dok su drugi dozvolili svojim radnicima da rade pet dana po četiri nedelje, pa da petu radnu nedelju u imaju u potpunsoti besplatnu, a treći su zaposlenima skraćivali dnevno radno vreme.

Firme iz Minstera, koja se bavi organizacijom putovanja, već je u petom mesecu pilot-projekta, a njen direktor Julius Graler navodi da su svi zaposleni imali svoje uspone i padove, ali je od početka bio uveren da treba smanjiti nedeljno radno vreme i hteo da to isproba u svom preduzeću.

-Može se primetiti da se ljudi osjećaju odmornije i da nisu imali problem da odrade svoj dedom posla u skraćenom radnom vremenu, napominje on i ističe da se to ipak isplatilo.

Napominje da zaposleni nisu imali više prekovremenih sati, da je produktivnost ostala ista, a reakcija gostiju bila je pozitivna.

-Čak 80 odsto zaposlenih je ocenilo projekt kao uspešan, kaže Graler i naglašava da, iako to za njega predstavlja dodatni organizacioni napor, želi da nastavi s četvorodnevnom radnom nedeljom i nakon završetka eksperimentalnog projekta.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru