NEMA SANKCIJA ZA RUSKI GAS U EU: "Gasprom" i dalje isporučuje plavi energent preko Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 06. 2024. u 23:10

OBIM isporuka ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine iznosi 42,4 miliona kubnih metara dnevno, rekao je novinarima portparol "Gasproma".

НЕМА САНКЦИЈА ЗА РУСКИ ГАС У ЕУ: Гаспром и даље испоручује плави енергент преко Украјине

Foto: Shutterstock

-"Gasprom“ nastavlja da isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije koristeći gasnu stanicu Sudža u količini koju je odobrila Ukrajina. Količina odobrena za 29. jun je 42,4 miliona kubnih metara. Zahtev za tranzit preko stanice Sohranovka je odbijen", saopštili su iz ruske kompanije.

Tranzitna linija kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope. Severni tok iz poznatih razloga nije u funkciji, dok je snabdevanje gasom Turskim i Plavim tokom namenjeno Turskoj i zemljama južne i jugoistočne Evrope.

U maju 2022. ukrajinski operater sistema za prenos gasa obustavio je tranzit ruskog gasa u Evropu preko Sohranovka zbog, kako su saopštili, više sile, pošto kompanija navodno nije mogla da kontroliše gasnu stanicu Novopskov u Luganskoj Narodnoj Republici.

U jesen 2022. godine ukrajinska kompanija "Naftogas" podnela je zahtev za arbitražu Međunarodnom arbitražnom sudu protiv "Gasproma" zbog navodnog kašnjenja u plaćanju usluga transporta gasa kroz Ukrajinu.

Generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler izjavio je da ruska kompanija smatra da je arbitraža "Naftogasa" nelegitimna.

Rusija pak može da uvede sankcije "Naftogasu" u slučaju daljih nepoštenih akcija ukrajinske kompanije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti