DOKUMENT VAŽAN ZA BUDUĆNOST NAŠE EKONOMIJE: U Novom Sadu predstavljen sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

Z. GRUMIĆ

01. 07. 2024. u 15:12

SPORAZUMOM o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i NR Kine, čija primena danas počela, obuhvaćeno je tačno 10.412 srpskih proizvoda od kojih ćemo više od 6.000 u početnom periodu moći da izvozimo bez carine na ogromno tržište od 1,4 milijarde ljudi.

ДОКУМЕНТ ВАЖАН ЗА БУДУЋНОСТ НАШЕ ЕКОНОМИЈЕ: У Новом Саду представљен споразум о слободној трговини између Србије и Кине

Pres služba Pokrajinske vlade

A u narednih pet do deset godina carine će biti oslobođeno dodatnih više od 3.000 naših proizvoda, istaknuto je na promociji u Novom Sadu tog izuzetno važnog sporazuma, inače jednog od 28 dokumenata o saradnji koji su potpisani prilikom nedavne posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji.

- S ponosom mogu da istaknem da smo ovim sporazumom uradili veliku stvar za budućnost srpske ekonomije ali i da nas čeka ogroman posao kako bismo iskoristili sve potencijale koneskog tržišta – rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, obraćajući se brojnim privrednicima i gostima u novosadskoj Gradskoj kući.

On je podsetio da Srbija već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa članicama EU, CEFTA, Evroazijske unije, Turskom, Velikom Britanijom, što nam omogućuje pristup tržištima sa ukupno više od 800 miliona stanovnika a kada sad dodamo i kinesko, to je onda više potencijal od 2,2 milijarde ljudi.

- Važno je da imamo razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini radi boljeg pozicioniranja na investicionoj mapi sveta a to je i važan instrument za pristup na veća tržišta – poručio je ministar i naglasio da naša poljoprivreda pre svih ima velike potencijale za plasman robe u Kinu, koja je među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i poslednjih godina najveći investitor u našu privredu.

- Od 2014. do 2023 godine više od 5,5 milijardi evra su kompanije iz Kine uložile u našu zemlju a lane je bila drugi naš spoljnotrgovinski partner s razmenom većom od 6,1 milijardu dolara – naveo je Momirović i dodao da je Srbija pouzdan i lojalan partner NR Kine.

Kineski ambasador Li Ming je istakao da je stupanje na snagu tog sporazuma značajan dan u istoriji kinesko srpskih odnosa i napomenuo da je od početka pregovaranja do starta primene prošlo manje od godinu ipo, što je jedan od najbrže postignutih dogovora tog nivoa.

Obraćajući se prisutnima, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je naglasila da će srpski privrednici, naročiti poljoprivrednici, po nemerljivo povoljnijim okolnostima nego ikada, izvoziti u Kinu voće, povrće, meso i mesne prerađevine, neke vrste ribe, kao i farmaceutske proizvode, tekstil, drvo, mineralna đubriva.

- Za mnoge proizvode carine će proporcionalno biti manje kako vreme bude odmicalo, dok će za neke ostati nepromenjene zbog osetljivosti robe i dobara, poput poljoprivrednih proizvoda – objasnila je Gojkovićeva.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je ocenio da primenom ovog sporazuma počinje i nova era ekonomskih odnosa Srbije i Kine i pozvao privrednike da se, preko regionalnih privrednih komora, povežu sa Predstavništvom PKS u Šangaju, kako bi što pre našli dobre partnere za saradnju.

Goste je pozdravio i gradonačelnik Milan Đurić, koji je podsetio da kineski partneri realizuju u Novom Sadu mnogobrojne značajne infrastrukturne projekte i pozvao privrednike da maksimalno iskoriste priliku koju pruža ovaj sporazum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor