PUTIN I MODI: Postavili glavni cilj bilateralne saradnje do 2030. godine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 17:50

GLAVNI rezultat pregovora ruskog predsednika Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija sa stanovišta ekonomije je program razvoja strateških pravaca saradnje dve zemlje do 2030. godine, izjavio je novinarima zamenik šefa administracije ruskog lidera Maksim Oreškin.

ПУТИН И МОДИ: Поставили главни циљ билатералне сарадње до 2030. године

Foto Tanjug/AP

-Putin i Modi su postavili cilj da robna razmena Rusije i Indije do 2030. godine dostigne 100 milijardi dolara, naglasio je Oreškin.

On je ocenio da je dinamika u trgovini veoma dobra.

Prema njegovim rečima, već 70 odsto trgovinskog prometa Rusije i Indije se odvija u nacionalnim valutama, a u perspektivi je korišćenje digitalnih finansijskih aktiva.

On je istakao da je na sastanku razgovarano i o pitanju gotovinskog plaćanja karticama nacionalnih platnih sistema i dodao da je postignut dogovor o interakciji centralnih banaka na ovu temu.

Pored toga, Oreškin je podvukao da će Rusija i Indija sarađivati u oblasti proizvodnje aviona, kao i da će unapređivati i produbljivati saradnju u farmaceutskoj industriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, komentarišući pregovore rusko-indijske delegacije ocenio da odnosi dve zemlje u potpunosti odgovaraju terminu „posebno privilegovano strateško partnerstvo“.

Istovremeno, prvi zamenik ministra inostranih poslova Indije Vinaj Kvatra rekao je na brifingu nakon pregovora delegacija da su Rusija i Indija tokom Modijeve posete Moskvi potpisali 9 dokumenata, uglavnom u oblasti ekonomske saradnje.

On je takođe istakao da su Putin i Modi razmotrili i produbljivanje saradnje dve zemlje u energetskom sektoru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su Rusija i Indija zaključile čitav niz sporazuma u ​​okviru različitih resora na marginama posete indijskog premijera Moskvi.

Prethodno, Putin je saopštio da je robna razmena Moskve i Nju Delhija za prvi kvartal 2024. godine povećana za 20 odsto.

Danas su održani zvanični pregovori ruskog i indijskog lidera. Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je indijskom premijeru Narendru Modiju orden Svetog Andreja Prvozvanog nakon razgovora u užem formatu u Kremlju.

Premijer Indije boravi u zvaničnoj poseti Rusiji 8. i 9. jula. Dan ranije su on i Putin imali neformalni razgovor u rezidenciji ruskog lidera u Novom Ogarjovu.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA SE KRIJE IZA PESME TOPOLSKA18? Snežana Savić otkrila ko je živeo na toj čuvenoj adresi