POLUGE ZA MIRNU BUDUĆNOST: NBS raspolaže sa 46,5 tona zlata, što je trostruko više nego 2012.

E.B.T.

10. 07. 2024. u 13:05

NARODNA banka Srbije raspolaže sa rekordnom količinom zlata koja je dostila 46,5 tona, vrednosti oko 3,3 milijarde evra, nakon što je u petak kupila još pet tona ovog plementog metala na međunarodnom finansijskom tržištu. Kako za "Novosti" kažu u NBS, kupovinu su obavili preko jedne od najkredibilnijih međunarodnih institucija - Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements - BIS) ) iz Bazela.

ПОЛУГЕ ЗА МИРНУ БУДУЋНОСТ:  НБС располаже са 46,5 тона злата, што је троструко више него 2012.

Foto AP

- Ovo je u odnosu na kraj jula 2012. godine trostruko količinsko povećanje zlata, sa manje od 15 tona na 46,5 tona - ističu u centralnoj banci. - U vrednosti je to rast od 5,5 puta, sa 0,6 milijardi evra na 3,3 milijarde.

Sada ovaj plementi metal čini 11,9 odsto ukupnih deviznih rezervi Srbije. Govoreći o značaju zlatnih rezervi, u NBS ukazuju da zlato ima ulogu sigurne aktive i da ta njegova uloga dolazi do izražaja naročito u periodima krize.

- Iz ugla centralne banke kao institucionalnog investitora, zlato je i garancija poverenja u centralnu banku, a uobičajeno služi i kao oblik zaštite od inflacije na duži rok - objašnjavaju u NBS. - S obzirom na to da je na njega teže uticati kroz politike kamatnih stopa različitih monetarnih vlasti, kao klasa aktive u strukturi deviznih rezervi zlato smanjuje rizik kamatnih stopa i doprinosi očuvanju vrednosti investicija. Takođe, niska korelacija zlata sa tradicionalnim oblicima aktive u kojima se drže devizne rezerve, a naročito sa rezervnim valutama poput američkog dolara, čini ovaj plemeniti metal korisnom aktivom u svrhu dodatne diversifikacije i doprinosi otpornosti finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

Zajedno sa poslednjom kupovinom, NBS je na međunarodnom tržištu preko BIS-a ukupno kupila 17 tona zlata najveće čistoće od 99,5 do 99,99 procenata, i to 2019. devet, a 2020. tri tone plemenitog metala.

- Osim toga, NBS redovno kupuje zlato na domaćem tržištu od kompanije "Srbija Ziđin koper" i ima prioritetno pravo njegovog otkupa - navode u centralnoj banci. - Nakon rekonstrukcije postrojenja u ovoj kompaniji značajnije je povećana proizvodnja zlatnih poluga, a time i njihova prodaja NBS, skoro duplo više nego u prethodnim godinama. Od početka 2024. od ove kompanije NBS je kupila 1,6 tona zlata, a od 2012. oko 15 tona zlata.

Osim poslednje kupovine pet tona plemenitog metala, celokupne rezerve zlata NBS čuvaju se u Srbiji.

IMAMO NAJVIŠE U REGIONU

NAŠA zemlja ima najveće rezerve zlata u regionu, među državama bivše SFRJ. Prema poslednjem izveštaju za ovaj mesec Svetskog saveta za zlato, Srbija se nalazi na 54. mestu u svetu po količini plemenitog metala u svojim deviznim rezervama. Osim toga, naša zemlja je na 44. mestu po učešću zlata u deviznim rezervama, a ovde su uzeti u obzir podaci za april kada je Srbija raspolagala sa 40,9 tona. Prema količini zlata, na listi se od država bivše SFRJ nalaze Severna Makedonija na 78. mestu sa 6,9 tona, Slovenija na 91. mestu sa 3,2 i BiH na 98. mestu sa 1,5 tona. Od ostalih zemalja iz regiona, Rumunija je raspolagala sa 103,6 tona, Mađarska sa 94,5 i Bugarska sa 40,9 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!