VELIKI KINESKI PROJEKAT: PEKING gradi duplo više kapaciteta za proizvodnju obnovljive električne energije od ostatka sveta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 07. 2024. u 22:39

KAPACITETI za proizvodnju električne energije uz pomoć vetra i sunca u izgradnji u Kini sada su skoro duplo veći od ostatka sveta zajedno, otkrio je izveštaj organizacije "Global enerdži monitor" (GEM).

ВЕЛИКИ КИНЕСКИ ПРОЈЕКАТ: ПЕКИНГ гради дупло више капацитета за производњу обновљиве електричне енергије од остатка света

Foto: Printskrin Tanjug

Istraživanje koje je u četvrtak objavila ta organizacija, pokazalo je da Kina raspolaže 180 gigavata solarne energije u izgradnji i 15 gigavata energije vetra. To dovodi do ukupne snage vetra i sunca u izgradnji na 339 gigavata, znatno više od 40 gigavata u izgradnji u SAD.

Istraživači su računali samo solarne farme sa kapacitetom od 20 megavata ili više, koje se direktno napajaju u mrežu. To znači da bi ukupna količina solarne energije u Kini mogla biti mnogo veća, jer male solarne farme čine oko 40 odsto kineskih solarnih kapaciteta.

Nalazi naglašavaju vodeću poziciju Kine u globalnoj proizvodnji obnovljive energije u trenutku kada su SAD sve više zabrinute zbog velikih kineskih kapaciteta i dampinga, posebno u solarnoj industriji.

Kina je doživela procvat obnovljivih izvora energije poslednjih godina, podstaknuta snažnom podrškom vlade. Si Đinping, kineski predsednik, naglasio je potrebu za "novim kvalitetnim proizvodnim snagama", sloganom koji označava želju da se kineska ekonomija usmeri ka tehnologiji i inovacijama.

Si je rekao da "nove kvalitetne proizvodne snage" uključuju jačanje zelene proizvodnje.

Između marta 2023. i marta 2024, Kina je instalirala više kapaciteta za proizvodnju solarne energije nego tokom prethodne tri godine, i više nego ostatak sveta zajedno tokom 2023, otkrili su analitičari GEM-a.

Kina je na putu da do kraja 2024. dostigne 1.200 gigavata instaliranih kapaciteta za korišćenje energije vetra i sunca, što je šest godina pre zacrtanog vladinog cilja.

-Talas izgradnje garantuje da će Kina nastaviti da predvodi u instalacijama kapaciteta za korišćenje energije vetra i sunca u bliskoj budućnosti, daleko ispred ostatka sveta, navodi se u izveštaju, prenosi "Gardijan".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...