PUTIN IZDAO NAREĐENJE: Ovo je neophodno uraditi što pre - "Važno je da se ne propusti trenutak"

Novosti onlajn

17. 07. 2024. u 17:45

U RUSIJI je neophodno započeti široku upotrebu digitalne rublje u različitim oblastima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

ПУТИН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Ово је неопходно урадити што пре - Важно је да се не пропусти тренутак

Foto:Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Sada treba da preduzmemo sledeći korak: da se pređe na širu, punu primenu digitalne rublje u privredi, u ekonomskoj delatnosti i u oblasti finansija - rekao je on.

Predsednik je istakao da su digitalne valute dinamična i perspektivna oblast koja postaje sve traženija u svetu. Prema njegovim rečima, važno je da se ne propusti trenutak, da se pravovremeno napravi pravni okvir i regulativa za promet takvom imovinom.

Putin je dodao da je Rusija već ozbiljno napredovala u ovoj oblasti. Konkretno, platforma digitalne rublje je demonstrirala svoje performanse i funkcionalnost u okviru pilot projekta.

- U projektu učestvuje 12 banaka, 600 fizičkih lica i 22 trgovinsko-uslužna preduzeća iz 11 gradova. Od 1. jula u ovom sistemu je već izvršeno više od 27 hiljada transfera i preko sedam hiljada plaćanja za robu i usluge - primetio je predsednik.

Banka Rusije počela je da radi na stvaranju digitalne rublje 2021. godine. Prošle godine počeo je eksperiment sa upotrebom ove valute u realnosti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!