MOSKVA I ANKARA SVE BLIŽE DOGOVORU: Rusija će graditi još jednu nuklearnu elektranu u Turskoj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 07. 2024. u 00:54

RUSKA državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

МОСКВА И АНКАРА СВЕ БЛИЖЕ ДОГОВОРУ: Русија ће градити још једну нуклеарну електрану у Турској

Foto: Shutterstock/Ilustracija

"Rosatom" već ima iskustva u turskom nuklearnom sektoru, jer gradi prvu nuklearnu elektranu u zemlji, koja se nalazi u Akujuu. Ministar energetike Alparslan Bajraktar je izjavio da to rusku kompaniju čini dobrim partnerom za izgradnju fabrike u Sinopu, prenosi "Blumberg".

On je rekao da je "Rosatom" kompanija koja je već investirala u Turskoj i koja je stekla iskustvo.

Južna Koreja je druga zemlja za koju se zna da je vodila pregovore o planiranom postrojenju sa četiri reaktora na obali Crnog mora.

-Fabrika u Sinopu bi mogla da uključi zajedničko ulaganje javnog i privatnog sektora, a očekuje se da će licenciranje trajati dve ili tri godine, rekao je Bajraktar.

Njegove izjave naglašavaju strateški odnos između Turske i Kremlja u trenutku kada saveznici Ankare iz NATO-a smanjuju oslanjanje na Moskvu zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija je već glavni snabdevač Turske sirovom naftom i prirodnim gasom, a njeno učešće u nuklearnoj energiji u toj zemlji omogućiće joj uporište na tržištu električne energije koje snabdeva oko 85 miliona ljudi.

Ministar energetike Alparslan Bajraktar je rekao da Turska trenutno ima za cilj da doda više od 20 gigavata nuklearnog kapaciteta svom energetskom miksu do 2050. godine, ali da bi taj cilj mogla da postigne i deset godina ranije, ako se lokacija u Sinopu i još jedna planirana nuklearna elektrana u regionu Trakije prošire na maksimalni kapacitet od osam reaktora svaki.

On je rekao da su u toku pregovori sa Kinom o projektu Trakija i sa SAD o malim modularnim reaktorima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!