NEPRIJATELJSKA ODLUKA: Mađarska osudila Ukrajinu zbog ometanja isporuka ruske nafte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 17:31

MAĐARSKA smatra da je odluka Ukrajine da zabrani isporuke nafte iz Rusije neprijateljska i pokrenuće to pitanje 22. jula na sastanku Saveta EU u Briselu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

НЕПРИЈАТЕЉСКА ОДЛУКА: Мађарска осудила Украјину због ометања испорука руске нафте

FOTO: AP/Tanjug

-Rekli smo ukrajinskim vlastima da je to neshvatljiva, neprihvatljiva i neprijateljska odluka sa njihove strane. Oni su iskazali spremnost da isprave tu situaciju, ali su napori utihnuli negde na pola puta u Ukrajini, rekao je Sijarto.

Takođe je dodao da će pokrenuti to pitanje na sednici ministara spoljnih poslova EU jer je „čudno da zemlja koja teži EU ozbiljno ugrožava snabdevanje energijom dve zemlje unije“.

-Odluka Ukrajine prilično ozbiljno ugrožava snabdevanje Mađarske i Slovačke naftom na duži rok. Dok smo nekim privremenim odlukama uspeli da stabilizujemo isporuke, sada je to rešeno, ali ta rešenja neće funkcionisati ni u srednjoročnoj perspektivi, zaključio je Sijarto.

Takođe je podsetio da je zabrana ukrajinskih vlasti u vezi tranzita ruske nafte kompanije „Lukoil“ preko njihove teritorije nezakonita i zbog toga što su isporuke sirovine preko južnog kraka naftovoda „Družba“ u Mađarsku i Slovačku izuzete od sankcija EU.

On je na kraju izrazio nadu da će se pronaći rešenje za taj problem.

Sijarto je ranije saopštio da je prekinuta isporuka nafte kompanije „Lukoil“ preko Ukrajine naftovodom „Družba“. Ministarstvo privrede Slovačke je potvrdilo da je zemlja prestala da dobija naftu od „Lukoila“ jer je Ukrajina obustavila tranzit preko svoje teritorije. Kako se navodi, razlog je to što je Ukrajina uvrstila kompaniju „Lukoil“ na sankcioni spisak.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024