ALIJEV O IZVOZU GASA: Azerbejdžan bi mogao da izvozi plavi energent preko Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 21:15

PREDSEDNIK Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da su se Ukrajina i Evropska unija obratile Azerbejdžanu da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.

АЛИЈЕВ О ИЗВОЗУ ГАСА: Азербејџан би могао да извози плави енергент преко Украјине

Foto N. Fifić

-Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo, rekao je Alijev na konferenciji za novinare, prenosi Blumberg.

On je istakao da će proizvodnja gasa u njegovoj zemlji porasti zahvaljujući novim i postojećim projektima u Kaspijskom moru.

Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumevanju sa Evropskom komisijom sa namerom da udvostruči svoj izvoz gasa u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.

-Zemlja se kreće ka cilju. Izvoz u Evropu će se ove godine povećati na blizu 13 milijardi kubnih metara sa 11,8 milijardi kubnih metara u 2023. i 8 milijardi kubnih metara u 2021. Zalihe će biti poslate kroz takozvani lanac gasovoda Južnog gasnog koridora koji povezuje Azerbejdžan sa Evropom preko Gruzije i Turske, naveo je Alijev.

EU je pokušala da odustane od ruskog gasa od početka invazije na Ukrajinu, ali neke evropske države nastavljaju da ga dobijaju kroz gasovod koji prelazi Ukrajinu.

Alijev je napomenuo da će zemlje poput Austrije i Slovačke biti u "ozbiljnim problemima" ako prestanu isporuke ruskog gasa preko Ukrajine jer će morati da plate "stotine i stotine miliona više da bi kupovale gas odnekud".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije ovog meseca da njegova zemlja pregovara o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u EU jer nastoji da zadrži svoju ulogu tranzitne zemlje i pomogne da se osigura energetska bezbednost zapadnih suseda.

-Dogovor o zameni ruskog gasa azerbejdžanskim zalihama je jedan od predloga o kojima se trenutno razgovara, rekao je Zelenski u intervjuu za Blumberg.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija