RUSKI NAUČNICI PROIZVELI BIOGORIVO OD SLAME: Rešava problem reciklaže poljoprivrednog otpada

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 07. 2024. u 20:20

RUSKI naučnici sa Kazanskog državnog poljoprivrednog univerziteta razvili su tehnologiju za pravljenje biogoriva od slame, saopštila je pres služba univerziteta za Sputnjik.

РУСКИ НАУЧНИЦИ ПРОИЗВЕЛИ БИОГОРИВО ОД СЛАМЕ: Решава проблем рециклаже пољопривредног отпада

Foto Pixabay free images

-Istraživači sa Kazanskog državnog poljoprivrednog univerziteta i Kazanskog nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta postigli su značajne rezultate u razvoju ekonomski isplative i ekološki prihvatljive metode za proizvodnju biovodonika – jednog od najperspektivnijih alternativnih izvora energije. Naučnici su predložili da se slama, široko dostupan i jeftin poljoprivredni otpad, koristi kao sirovina za proizvodnju biovodonika, objašnjava se u saopštenju.

Uvođenjem ove vrste goriva u industriju smanjiće se zavisnost od fosilnih goriva i rešiti problem reciklaže poljoprivrednog otpada, što će smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

Na Univerzitetu su naveli da je glavni faktor koji je naučnicima omogućio da se postigne efikasnost tehnologije optimizacija procesa predtretmana slame. Kako je objasnio viši predavač na Katedri za mašine i opremu u agrobiznisu Kazanskog univerziteta Ilnur Gajfulin, od efikasnosti obrade ne zavisi samo potencijal biljnog otpada neophodnog za proizvodnju biogoriva, već i nivo negativnog uticaja na prirodu.

-Do danas ne postoji univerzalna optimalna tehnologija za predtretman supstrata. Njegov cilj je da stvori takve uslove životne sredine u kojima se potiskuju sojevi koji troše vodonik i stimulišu sojevi proizvođači. Međutim, neki potrošači vodonika mogu preživeti u supstratima nakon prethodnog tretmana, a neki proizvođači vodonika, naprotiv, mogu biti inhibirani. Ovo u velikoj meri zavisi od sastava hranljive sredine supstrata, prisustva antinutrijenata u njemu i metaboličkih procesa koji se javljaju tokom fermentacije, istakao je Gajfulin.

U budućnosti, istraživači planiraju da povećaju tehnologiju i optimizuju procese prethodnog tretmana kako bi se poboljšala isplativost proizvodnje biovodonika iz biljnog otpada.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte