KRIZA U KINI: 40 banaka zatvoreno u iznenadnom „zakonu o nestanku“.

Jovana Švedić

22. 07. 2024. u 12:04

BANKE u Kini propadaju brzinom bez presedana zbog velikog pada na tržištu nekretnina u zemlji, loše kontrole rizika i drugih problema.

КРИЗА У КИНИ: 40 банака затворено у изненадном „закону о нестанку“.

Foto Shutterstock

Prema izveštaju Njuzvika, najmanje 40 “visokorizičnih” kineskih banaka preuzete su od strane većih institucija u prvih šest meseci ove godine, pošto mali i srednji ruralni zajmodavci “popuštaju pod teretom dugova”.

Izveštaj prati otprilike 3.800 zajmodavaca u ruralnoj Kini koji drže ogromnih 7,5 biliona dolara imovine, ili 13% celokupnog bankarskog sistema, koji počinju da propadaju zbog prevelike količine loših kredita. Neki od njih su priznali da čak 40% njihovog portfelja čine nenaplativi krediti.

Trideset šest od 40 propalih institucija su spojene u jednog gigantskog zajmodavca: Liaoning Rural Komeršal Bank, koju su regulatori osnovali u septembru da upravlja lošim bankama.

Ova brojka je četiri puta veća od broja banaka koje su zatvorene 2023. godine, dok je finansijska novinska agencija Jikaji Global istakla da industrijski insajderi veruju da se “očekuje da će se trend samo ubrzati kako se restrukturiranje ubrzava.”

BONUS VIDEO:

DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...