ŠTEDE STRUJU, ALI NE I NOVAC: Kućni aparati imaće nove energetske oznake koje će pomoći kupcima pri izboru

G. V.

23. 07. 2024. u 11:24

DEO tehničkih uređaja, uključujući pet najprodavanijih malih aparata za kuću, nosiće ubuduće novu, poboljšanu energetsku oznaku. Ovakav vid deklarisanja ima za cilj da se lakše uporedi energetska efikasnost, prema kojoj će se i potrošači lakše opredeljivati za uređaje. Tako su sada propisane klase označavanja od "A" do "G". Međutim, osim olakšavanja pri izboru, potencijalno će nove oznake podići i cene bele tehnike.

ШТЕДЕ СТРУЈУ, АЛИ НЕ И НОВАЦ: Кућни апарати имаће нове енергетске ознаке које ће помоћи купцима при избору

Arhiva

Ova novina zarazila je i Srbiju, posle zemalja Evropske unije. Prema navodima iz Ministarstva rudarstva i energetike, koje je potpisnik ove metodologije, razlog za reklasifikaciju oznaka je značajan napredak energetske efikasnosti uređaja, gde više nije imalo smisla dodavati nove pluseve posle A, A+, A++ itd.

- Standardi koji se donose za pojedine vrste uređaja, donose se u skladu sa članom 67. Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, i njima se prenose 1:1 odgovarajući evropski standardi - objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Prema pomenutom zakonu, energetska oznaka je grafički dijagram, bilo u štampanom ili elektronskom obliku, koji uključuje skalu slova latiničnog pisma od "A" do "G". Svako slovo predstavlja klasu, a svaka klasa odgovara uštedi energije, iskazana u sedam različitih boja, od tamno zelene do crvene u cilju da informiše kupce proizvoda o energetskoj efikasnosti i energetskoj potrošnji.

- Označavanje energetske efikasnosti uređaja ima za cilj bolje informisanje građana i krajnjih kupaca o energetskim performansama uređaja, kao i mogućnostima za smanjenje potrošnje električne energije ako se opredele za efikasniji uređaj - kažu u ministarstvu.

Kako kaže pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije Marko Dragić, dobro je što pratimo praksu Evropske unije. Ipak, ovakav način deklarisanja bi mogao da utiče na cenu, jer svaka promena na bolje utiče i na vrednost proizvoda.

- Posebno je pitanje da li će bela tehnika zaista biti bolja. Pojedine naše kompanije odavno imaju takve oznake, tako da već na tržištu imamo proizvode koji su energetski efikasni. Najčešće, novi šporeti i frižideri nose oznaku kao štedljivi - podseća Dragić.

Lukava praksa

DOSADAŠNjE oznake su zbunjivale kupce jer praktično nije bilo uređaja koji nije bio u kategoriji "A". Razlika je bila u broju pluseva uz oznaku. To je bila lukava praksa proizvođača jer je kupac mislio da kupovinom proizvoda označenog slovom "A" dobija najbolje za svoj novac, dok je realno proizvod koji kupuje nekoliko kategorija niže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde