OTKRIVENI PESTICIDI, MINERALNA ULJA I KOMADIĆI STAKLA: U Evropskoj uniji zabeleženo 50 prevara u vezi sa maslinovim uljem

Novosti online

29. 07. 2024. u 12:44

U EVROPSKOJ uniji broj slučajeva prevare i pogrešnog označavanja maslinovog ulja dostigao je rekordan nivo, a samo u prva tri meseca ove godine zabeleženo je 50 slučajeva.

ОТКРИВЕНИ ПЕСТИЦИДИ, МИНЕРАЛНА УЉА И КОМАДИЋИ СТАКЛА: У Европској унији забележено 50 превара у вези са маслиновим уљем

Foto: Društvo maslinara

Pretpostavlja se da su do toga doveli porast troškova proizvodnje, ali i pad nivoa proizvodnje uskovljen klimatskim promenama, pa je došlo do pojave paralelnog tržišta, piše Gardijan.

Cena maslinovog ulja se više nego udvostručila od 2018. godine, uz proizvodnju pogođenu ekstremnim vremenskim prilikama izazvanim klimatskom krizom i drugim faktorima.

Kako je cena porasla, tako je rastao i broj pogrešnog označavanja, potencijalnih prevara i bezbednosnih slučajeva koji uključuju kontaminirana ulja.

U prvom kvartalu 2018. EU je zabeležila samo 15 takvih slučajeva, dok je u istom periodu ove godine došlo do trostrukog povećanja.

Međutim, ovi slučajevi su samo oni koje su države članice otkrile i prijavile Generalnom direktoratu EU za zdravstvo i u taj broj nisu uračunati domaći slučajevi, pa se pretpostavlja da je broj prevara znatno veći.

Izveštaji o incidentima uključivali su ulja kontaminirana nedozvoljenim supstancama kao što su pesticidi, mineralna ulja i jedan slučaj gde su otkriveni fragmenti stakla.

Takođe je bilo mnogo slučajeva gde je ekstradevičansko maslinovo ulje ocenjeno kao falsifikovano, na primer mešanjem sa uljima lošijeg ili jeftinijeg kvaliteta, slučajeva gde je devičansko maslinovo ulje označeno kao ekstradevičansko i nekoliko slučajeva pogrešnog ili lažnog označavanja porekla.

Kao jedan od primera list navodi Nemačku, gde je u februaru zabeležen slučaj ulja iz Izraela čiji se kvalitet smatra neprikladnim za ljudsku ishranu bez dalje rafinacije, a koji se prodavao kao "ekstradevičansko maslinovo ulje".

EU je uvela nova pravila o proveri usaglašenosti marketinških standarda za maslinovo ulje, kao i metode za njegovu analizu, u julu 2022. godine.

- Godišnji veći prijavljeni broj obaveštenja dokaz je bolje razmene nadležnih organa država članica i njihove budnosti prema prevarama u lancu poljoprivrede. Komisija ima nultu toleranciju na prevaru. U cilju obezbeđivanja kvalitetnog maslinovog ulja potrošača u EU, Komisija organizuje godišnje radionice i podstiče saradnju između zemalja EU kako bi se osiguralo da se ove provere pravilno sprovode i obezbedila razmenu relevantnih informacija za one koji rade na maslinovom ulju - rekao je portparol Evropske komisije.

Profesor bezbednosti hrane na Kvins univerzitetu u Belfastu Kris Eliot rekao je da iako posledice konzumiranja kontaminiranog maslinovog ulja mogu biti ozbiljne, malo je verovatno da će se ono pojaviti na policama velikih supermarketa.

- Većina ljudi koji varaju verovatno će to učiniti u oblastima gde nema nadzora. Mala preduzeća ili prehrambene usluge su podložnije prevari - rekao je on.

Kako navodi Gardijan, globalno zagrevanje dovelo je do pada nivoa proizvodnje maslinovog ulja poslednjih godina, a usevi u Španiji, koja je proizvela više od polovine svetskog maslinovog ulja u 2018-19, pogođeni su sušom i toplotnim talasima od više od 40 stepeni Celzijusa.

Privremeni podaci Međunarodnog saveta za masline pokazuju da se očekuje da će globalni nivo proizvodnje pasti na 2,4 miliona tona u 2023-24, što je za 27 odsto manje u odnosu na 2018-19. i niže od 2,6 miliona tona u projektovanim nivoima potrošnje.

To je uticalo na porast cena maslinovog ulja, pa je tako 100 litara ekstradevičanskog maslinovog ulja iz Haena u Španiji koštalo 787 evra u novembru prošle godine, u odnosu na 262,50 evra pet godina pre toga.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama