PAD CENE NAFTE ISPOD 79 DOLARA ZA BAREL: Crno zlato nije još uspelo da iskoristi tenzije na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 19:03

GLOBALNE cene nafte pale su u ponedeljak uveče zbog zabrinutosti za snabdevanje i uoči ishoda sastanaka OPEK-a i Federalnih rezervi ove nedelje, pri čemu je nafta Brent pala ispod 79 dolara po barelu prvi put od 6. juna, pokazali su podaci o trgovanju.

ПАД ЦЕНЕ НАФТЕ ИСПОД 79 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ: Црно злато није још успело да искористи тензије на Блиском истоку

FOTO: Tanjug/AP


Od 18.14 po moskovskom vremenu, cena oktobarskih fjučersa za naftu Brent je smanjena za 1,58% na 78,79 dolara po barelu, cifra je pala ispod 79 dolara prvi put od 6. juna; Septembarski fjučers za VTI - za 1,75%, na 75,81 dolara.

-Nafta još nije uspela da iskoristi povoljnu pozadinu vesti povezana sa eskalacijom geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku, rekao je za MarketWatch analčitičar FxPro Aleks Kupcikevič.

Investitori nastavljaju da procenjuju izglede za snabdevanje naftom u kontekstu situacije na Bliskom istoku. Izrael je tokom vikenda najavio udar na Golanskoj visoravni, okrivljujući za napad libanski šiitski pokret Hezbolah. Hezbolah negira umešanost u granatiranje. Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael neće ostaviti napad bez odgovora.

Trgovci takođe obraćaju pažnju na napore OPEK-a da smanji proizvodnju nafte. Komitet za praćenje OPEK+ sastaće se 1. avgusta, a tržišta procenjuju da li se sadašnji ugovori o proizvodnji mogu promeniti.

Osim toga, sastanak Sistema federalnih rezervi SAD (FRS), koji je zakazan za 30-31. jul, takođe može uticati na cene nafte. Rezultati sastanka mogu uticati na vrednost dolara, na koji su robe osetljive.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!