SIJARTO POSLE RAZGOVORA SA LAVROVIM I BLANAROM: Mađarska radi na obnavljanju snabdevanja naftom, put mira je kroz pregovore

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 07. 2024. u 23:00

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je danas sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Slovačke Sergejem Lavrovom i Jurajem Blanarom o obnavljanju snabdevanja naftom.

СИЈАРТО ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ЛАВРОВИМ И БЛАНАРОМ: Мађарска ради на обнављању снабдевања нафтом, пут мира је кроз преговоре

FOTO: AP/Tanjug

-Mađarska nastavlja da radi na obnavljanju dugoročne sigurnosti snabdevanja naftom, zbog čega sam se jutros ponovo telefonski konsultovao sa ruskim kolegama Sergejem Lavrovom i Slovakom Jurajem Blanarom. Ostajem čvrsto pri stavu da Ukrajina deluje protiv sporazuma o pridruživanju sa EU kada ugrožava bezbednost našeg snabdevanja energijom, naveo je Sijarto na Fejsbuku, povodom odluke Ukrajine da obustavi isporuke Lukoil nafte Slovačkoj i Mađarskoj.

On je dodao da Mađarska analizira moguća pravna i tehnička rešenja koja obezbeđuju kontinuitet isporuke nafte bez obzira na ukrajinsku zabranu tranzita.

Sijarto je takođe istakao da je međunarodna diplomatija ojačala i da je put mira kroz pregovore. Podsetio je da su proteklih dana kineski i američki ministri spoljnih poslova Vang Ji i Entoni Blinken bili na sastanku zemalja jugoistočne Azije, a ruski šef diplomatije je razgovarao i sa južnokorejskim kolegom.

-Bilo bi lepo kada bi i Evropljani sve ovo primetili, ali izgleda da ovde razumevanje napreduje sporije, ocenio je mađarski ministar.

Sijarto je u svojoj objavi izneo i niz kritika na račun poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog, napominjući da mu je teško da gleda kako "poljska diplomatija tone u močvaru laži".

-Pa da ponovimo hiljadu jedanaesti put: premijer Viktor Orban je tokom mirovne misije predstavljao Mađarsku, a ne Evropsku uniju. Možda sada možete razumeti. Govoriti o izolaciji u slučaju premijera i vlade koja sada jedina u Evropi može istovremeno da održava kontakt i sa Istokom i sa Zapadom nije mnogo mudro, zaključio je Sijarto.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Vladislav Teofil Bartoševski, u nedelju je izrazio sumnju u neophodnost članstva Mađarske u EU i NATO nakon izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da Varšava vodi licemernu politiku prema Moskvi.

Bartoševski je naglasio da, za razliku od Orbana, njegova zemlja ne posluje sa Rusijom nakon napada na Ukrajinu i da je mađarska politika trenutno antievropska, antiukrajinska i antipoljska, prenela je agencija PAP.

On se zapitao zašto Orban ne napravi uniju sa Putinom i nekim autoritarnim državama tog tipa.

-To je ovako: ako ne želite da budete član nekog kluba, uvek možete da izađete, dodao je Bartoševski.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!