TOP DESTINACIJE ZA DIGITALNE NOMADE: Ovih 15 zemalja su najbolje za život i rad na daljinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 07. 2024. u 00:30

ŽIVOT u stranoj zemlji, rad na daljinu, pa mogućnost preseljenja i istraživanja nove, uzbudljive lokacije su glavni razlozi zašto digitalno nomadstvo privlači mnoge ljude.

ТОП ДЕСТИНАЦИЈЕ ЗА ДИГИТАЛНЕ НОМАДЕ: Ових 15 земаља су најбоље за живот и рад на даљину

Foto shutterstock

Ovaj stil života ja postao toliko popularan da brojne zemlje pokušavaju da privuku ovu vrstu radnika, nudeći različite opcije za boravak i vize. Međutim, gde bi bilo najbolje otići? Prema najnovijim analizama, ove zemlje imaju najveće pogodnosti za digitalne nomade.

Od početka godine, popularne destinacije poput Grčke, Italije, Japana i Tajlanda uvele su programe za digitalne nomade, u pokušaju da privuku strance koji žele da dobiju ove vize i na određeno vreme žive i rade u njihovim zemljama.

Novi izveštaj o digitalnim nomadima firme Global Sitizen Solušns uključuje rang listu najboljih zemalja u svetu za digitalne nomade. Ističe se i da je 91 odsto od pregledanih 65 aktivnih digitalnih nomadskih programa pokrenuto nakon početka pandemije kovida, što pokazuje brz odgovor na prelazak na rad na daljinu.

Koje pogodnosti su najvažnije kada digitalni nomadi biraju zemlju

Pet glavnih kategorija su: troškovi vize (troškovi podnošenja zahteva, uslovi za prihod), beneficije za vizu (trajanje, mogućnost produženja, put do državljanstva), kvalitet života (zdravstvena zaštita, bezbednost, zagađenje, klima), ekonomija (troškovi života, porez) i tehnologija/inovacija.

Japan, koji je svoj program digitalnih nomada najavio u aprilu ove godine, našao se na 16. mestu. Tajvan je došao na 12. mesto zbog jednostavnosti svog sistema digitalnih nomadskih viza, koji nomadima omogućava da ostanu do tri godine nakon odobrenja, ali zahteva da rade u jednom od osam specifičnih sektora, uključujući tehnologiju, obrazovanje, finansije i pravo.

Devet od deset najboljih zemalja je u Evropi. Holandija i Norveška su na drugom i trećem mestu i skoro su jednake po broju bodova. Ovo se donekle očekuje, zbog visokog životnog standarda, ali i dobre zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalnih usluga. Međutim, visoki životni troškovi ovde predstavljaju veliki izazov, navodi se u izveštaju.

Estonija i Rumunija su, međutim, imale neočekivano dobre rezultate. Ove zemlje se mogu pohvaliti pristupačnijim načinom života, kao i sjajnom prirodom i bogatom kulturom. Osim toga, Estonija i Rumunija su napravile značajna ulaganja u tehnologiju, uključujući vrhunsku infrastrukturu za brzi internet.

Kao i druge istočnoevropske zemlje koje su rangirane u prvih 20 - Mađarska, Letonija i Češka - mogu se pohvaliti relativno niskim troškovima života u poređenju sa zapadnom Evropom.

Jedina neevropska destinacija koja je ušla u prvih 10 je Kanada, koja se nalazi na 8. mestu.

Najbolje mesto na koje možete da odete i budete digitalni nomad, prema izveštaju je: Španija. Nekoliko faktora je dovelo do vrha, uključujući nove zakone koji imaju za cilj jačanje preduzetničkog ekosistema u zemlji, nulto oporezivanje stranih prihoda, pristupačnost, dostupnost brzog interneta i okruženje idealno za tehnologiju i inovacije.

Među ostalim kvalitetima koji su Španiji i Holandiji dali prednost, pored visokog kvaliteta života, bila je i činjenica da oni vlasnicima digitalnih nomadskih viza nude put do stalnog boravka, koji se na kraju može pretvoriti u državljanstvo.

Visoki troškovi viza i potrebni nivoi plata znače da regioni kao što su Bliski istok, uključujući Dubai, Abu Dabi, i Karibi, nisu rangirani tako visoko na listi. Na poslednjem mestu su Antigva i Barbuda, Aruba i Grenada. Sve u svemu, Evropa čini 35 odsto svih digitalnih nomadskih viza koje su trenutno u ponudi, pokazuje izveštaj, dok Amerika čini 38 odsto, a Afrika samo 8 odsto, prenosi "Blumberg".

Prema izveštaju, skoro 60 odsto viza za rad na daljinu ne zavisi od nacionalnosti ili struke. Primećeno je i da, iako su većina digitalnih nomada državljani zemalja Globalnog severa, sve veći broj dolazi iz zemalja sa slabijim pasošima. Ovi pojedinci koriste programe digitalnih nomada za sticanje stalnog boravka i državljanstva u zemljama sa jačim pasošima, čime značajno poboljšavaju svoju globalnu mobilnost.

15 najboljih destinacija za rad na daljinu

15. Malezija, 14. Letonija, 13. Češka, 12. Tajvan, 11. Nemačka, 10. Francuska, 9. Mađarska, 8. Kanada, 7. Portugalija, 6. Malta, 5. Rumunija, 4. Estonija, 3. Norveška, 2. Holandija i na 1.mestu - Španija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića