"RAST BDP U DRUGOM KVARTALU 4,2 POSTO" Mali: Naša ekonomija nastavlja da raste

Novosti online

31. 07. 2024. u 14:42

U DRUGOM kvartalu ove godine naša ekonomija nastavlja da raste, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

РАСТ БДП У ДРУГОМ КВАРТАЛУ 4,2 ПОСТО Мали: Наша економија наставља да расте

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

- Prema fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio je 4,2%, što je bolji rezultat od projekcije u nedavno usvojenoj Fiskalnoj strategiji, a čak 0,7p.p. veće od inicijalne projekcije BDP korišćene pri izradi budžeta za 2024. Imajući u vidu rast od 4,7% u prvom kvartalu, rast privrede u prvoj polovini godine iznosio je 4,5% - objavio je ministar na svom Instagram nalogu.

- Ovo su odlične vesti koje potvrđuju da naša ekonomija dobro stoji, da nastavljamo da napredujemo uprkos svim globalnim izazovima, i da samim tim vodimo ispravnu ekonomsku politiku. Pored toga što BDP raste i više nego što je to predviđeno projekcijama, nezaposlenost nastavlja da pada, imamo rekordno visoke strane direktne investicije, a javni dug pod kontrolom - dodaje Mali.

- Posmatrano po sektorima, rast BDP u prvoj polovini 2024. godine bio je vođen uslužnim sektorom, koji je prema proceni Ministarstva finansija ostvario rast od 5% međugodišnje. Povećanje ekonomske aktivnosti zabeleženo je kod svih uslužnih delatnosti, a najznačajniji doprinos došao je od sektora trgovine, saobraćaja i turizma, kao i od IKT i stručno-tehničkih usluga. Uprkos smanjenoj spoljnoj tražnji i remontu kapaciteta u NIS, industrijska proizvodnja je zabeležila rast od 2,1% mg. u prvih šest meseci, zahvaljujući pre svega aktiviranju novih proizvodnih kapaciteta. Građevinarstvo je prema proceni Ministarstva finansija bilo veće za oko 10% usled nastavka realizacije infrastrukturnih projekata, kao i rasta privatnih investicija, dok je poljoprivreda imala neutralan doprinos rastu BDP. Ukoliko se ovakvi trendovi nastave i u ostatku godine, može se očekivati privredni rast u celoj 2024. godini od čak 4%. Ponosni smo na ove rezultate, nastavljamo da radimo i gradimo - poručuje ministar Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!