MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ URUČILA UGOVORE: Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

31. 07. 2024. u 15:43

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji u zgradi opštine Smederevska Palanka, koja je energetski sanirana kroz isti program.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ УРУЧИЛА УГОВОРЕ: Почиње енергетска санација објеката од јавног значаја у 41 граду и општини

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja Ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla da je ove godine na javni poziv prijavljeno dvostruko više gradova i opština u odnosu na prošlu godinu, i da će sanirati dva puta više objekata.

- U Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici saniraće se vrtići i predškolske ustanove, kao i dečije odmaralište na Zlatiboru, tri fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, a posebno mi je drago što će se sanirati Hemijski fakultet koji ima velike izazove s energetskom efikasnošću i visokim računima za energente. Saniraće se 15 škola, muzička škola u Valjevu, osnovne škole u Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, zatim škole u Vladimircima, Svilajncu i Ražnju, kao i biblioteka u Beloj Palanci i KBC Dragiša Mišović u Beogradu - rekla je ministarka.

Dodala je da će se ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije objektima u Bosilegradu, Lučanima i Golupcu omogućiti snabdevanje iz čistih izvora energije i značajna samostalnost u snabdevanju, dok će se u Smederevskoj Palanci modernizovati javno osvetljenje, kao i u Novom Pazaru i Vrnjačkoj Banji, a saniraće se i kulturni centri u Majdanpeku i Aleksincu.

Đedović Handanović je ukazala da će se završetkom energetske sanacije škola, vrtića, zdravstvenih centara, dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori, uštedeti oko 9.000 MW/h toplotne i električne energije na godišnjem nivou, dok će smanjenje emisije ugljen-dioskida iznositi oko 5.500 tona godišnje. U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto.

Napomenula je da su gradovi i opštine prepoznati po visokoj zagađenosti vazduha, i svrstani u treću kategoriju kvaliteta vazduha, imali pravo da prijave dva projekta, a da su ekonomski nerazvijene lokalne samouprave imale mogućnost da od Ministarstva dobiju i 100 odsto sredstava za energetsku sanaciju objekata.

- Energetska sanacija objekata će početi veoma brzo čime ćemo obezbediti višestruke koristi za naše građane - poručila je ministarka.

Na osnovu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja energetski će se sanirati: 15 škola (13 osnovnih i 2 srednje) u Knjaževcu, Nišu, Kragujevcu, Ljuboviji, Zaječaru, Kraljevu, Kuli, Despotovcu, Velikoj Plani, Tutinu, Ljigu, Vladimircima, Svilajncu, Ražnju i Valjevu; šest zgrada opština u Bečeju, Bosilegradu, Priboju, Sokobanji, Kniću i Merošiini; pet vrtića u Smederevu, Lajkovcu, Ubu, Vranju i Surdulici; tri zgrade fakulteta, Tehnički fakultet Novi Sad, Hemijski fakultet i Fakultet dramskih umestnosti u Beogradu; tri objekta komunalnih delatnosti u Kuršumliji, Valjevu i Lučanima; dva objekta centara za kulturu u Majdanpeku i Aleksincu, bazen u Obrenovcu, KBC Dragiša Mišović, biblioteka u Beloj Palanci, turistički prostor „Tvrđava Golubac Grad“; dečje odmaralište Zlatibor (Užice) kao i tri projekta javnog osvetljenja u Smederevskoj Palanci,Novom Pazaru i Vrnjackoj Banji.

BONUS VIDEO: Milan Macura, v.d. direktora Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti MRE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića