HRVATSKA NEPOUZDANA ZA TRANZIT NAFTE: Sijarto oštro kritikovao susednu zemlju

E.B.T.

02. 08. 2024. u 17:32

HRVATSKA jednostavno nije pouzdana zemlja za tranzit nafte, zbog toga što je podigla takse pet puta više u odnosu na to koliko su iznosile prosečne tržišne naknade na početku rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

ХРВАТСКА НЕПОУЗДАНА ЗА ТРАНЗИТ НАФТЕ: Сијарто оштро критиковао суседну земљу

Foto Shutterstock

Nije pouzdana, jer nisu izvršili investicije potrebne za povećanje kapaciteta naftovoda, a podatke koje daju o maksimalnom kapacitetu niko nikada nije dokazao.

Ove kritike izneo je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto, nakon što je dobio pismo potpredsednika Evropske komisije (EK) Valdisa Dombrovskisa u kojem je istakao da Mađarska i Slovačka nisu ugrožene u snabdevanju nakon što je Ukrajina uvela sankcije ruskom "Lukoilu" za isporuke preko "Družbe", i da postoji još jedan naftovod koji ide kroz Hrvatsku preko kojeg mogu da se snabdevaju. Sijarto je ocenio da će obustavljanje isporuke ruske sirove nafte preko Ukrajine ostaviti Mađarsku i Slovačku na "milost i nemilost nepouzdanoj tranzitnoj zemlji".

Ovaj hrvatski naftovod "Janaf", koji potpredsednik EK preporučuje Budimpešti, jedini je put kojim se crno zlato doprema i u našu zemlju. Da bi obezbedila sigurnost snabdevanja i smanjila zavisnost od Hrvatske, Srbija je 2022. donela odluku o izgradnji nafotovoda od Novog Sada do mađarskog Alđa koji treba da nas poveže sa "Družbom" i omogući novi pravac dopremanja nafte. U jesen te godine usvojen je osmi paket sankcija EU protiv Rusije, a Hrvatska je onemogućila da Srbija bude izuzeta od embarga na uvoz sirove nafte iz Rusije. S druge strane, Mađarska i Slovačka su tada dobile izuzeće, ali ono se sada se krši.

Naša zemlja je izgradnju naftovoda Srbija - Mađarska proglasila projektom od strateškog značaja. Planirano je da cevovod dužine 128 kilometara bude završen do početka specijalizovane izložbe "Ekspo 2027". Nakon što je Ukrajina zavrnula slavinu Budimpešti i Bratislavi, postavlja se pitanje da li je ugrožena izgradnja našeg novog naftovoda. U Ministarstvu energetike ističu da se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost da se realizacija projekta zaustavi, a on je sada u fazi izrade prostorne i tehničke dokumentacije. Kako objašnjavaju, posmatra se kao dugoročno važan, čiji je ekonomski vek 40 godina i koji treba da doprinese diversifikaciji izvora snabdevanja naftom naše zemlje.

Sijarto je podsetio da su se Mađarska i Slovačka obratile Evropskoj komisiji pre nedelju i po dana zbog odluke Ukrajine da obustavi tranzit ruske sirove nafte preko "Lukoila", čime je ugroženo sigurno snabdevanje za te dve zemlje. On je rekao da pismo Dombrovskisa, koje je dobio u čevrtak, još jednom dokazuje da Ukrajinci mogu da rade šta god žele sa zemljama članicama EU, posebno ako su one za mir i ne isporučuju oružje.

- Očigledno je koincidencija da je hrvatski premijer u sredu napisao pismo predsedniku EK u kojem reklamira naftovod koji prolazi kroz Hrvatsku - naveo je Sijarto.

Slovačka i Mađarska su saopštile da su prestale da dobijaju naftu od svog ključnog snabdevača "Lukoila" nakon što je Ukrajina prošlog meseca zabranila tranzit nafte te komapnije naftovodom "Družba". Te dve zemlje su se nakon toga obratile EU sa zahtevom da posreduje u rešenju toga problema i da utiče na Ukrajinu da dozvoli tranzit nafte.

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORALA DA SE BORI SA MUŠKARCEM NA OLIMPIJADI?! Svet je u šoku kroz šta je prošla Italijanka, slomljen joj nos, a sportu - srce (VIDEO)