ŠPANIJA KAZNILA PLATFORMU BUKING! Moraju da plate 413,2 miliona evra zbog zloupotrebe dominatnog položaja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 21:21

ŠPANSKA antimonopolska agencija kaznila je platformu za onlajn rezervacije Buking sa 413,2 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u zemlji u poslednjih pet godina.

ШПАНИЈА КАЗНИЛА ПЛАТФОРМУ БУКИНГ! Морају да плате 413,2 милиона евра због злоупотребе доминатног положаја

FOTO: N. Skenderija

Kako navodi španski regulator, Buking je počev od 2019. zloupotrebljavao svoj dominantan tržišni udeo u zemlji koji iznosi između 70 i 90 odsto da nametne nepravedne uslove hotelima i ograniči konkurenciju drugih kompanija, prenosi Rojters.

Portparol Bukinga je naveo da se firma "apsolutno ne slaže" sa ovom presudom i da će na nju uložiti žalbu višoj instanci.

On je dodao da o ovom pitanju treba raspravljati u skladu sa pravilima koja proizilaze iz novog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije.

Turisti sve više koriste onlajn platforme kao što su Er Bi-En-Bi (Airbnb), Buking, Ekspedia ili Trip advajzor za rezervacije u EU.

U prvom kvartalu 2024. su gosti ostvarili 123,7 miliona noćenja u smeštajnim jedinicama u Evropskoj uniji koja su rezervisana preko pomenutih platformi, što predstavlja povećanje za 28,3 odsto u odnosu na isti kvartal lane, preneo je nedavno Evrostat.

Od 20 najpopularnijih regiona za rezervaciju smeštaja putem platformi, šest se nalazi u Španiji, a najpopularnija je Andaluzija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!