DEKANKA RUDARSKO-GEOLOŠKOG FAKULTETA O LITIJUMU: Da smo raspravu vodili kada je trebalo da se gradi Đerdap, da li bismo danas imali struju?

Novosti online

06. 08. 2024. u 09:38

DEKANKA Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Abolmasov kaže da je u javnost plasirano mnogo netačnih informacija o litijumu, koje nemaju veze sa rudarstvom i geologijom. Treba sačekati da se završi kompletna tehnička dokumentacija koja će biti i na državnoj revizionoj komisiji i na javnoj raspravi, navela je Biljana Abolmasov.

ДЕКАНКА РУДАРСКО-ГЕОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА О ЛИТИЈУМУ: Да смо расправу водили када је требало да се гради Ђердап, да ли бисмо данас имали струју?

Foto: Printskrin

Pitanje iskopavanja litijuma u Srbiji je previše isplotizovano i potrebno je da se sačeka završetak izrade tehničke dokumentacije, rekla je dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Abolmasov, gostujući u Dnevniku RTS-a.

- Planska i projektna, odnosno tehnička dokumentacija, još nisu gotove i smatram da treba sačekati završetak izrade tehničke dokumentacije. Meni je potpuno jasno da je narod u ovom momentu jako zbunjen sa potpuno oprečnim informacijama koje dolaze sa raznih strana - rekla je dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta.

Puno informacije je, kaže, netačno i neistinito i plasiraju ih ljudi koji nemaju nikakve veze sa rudarstvom i sa geologijom.

- Čini mi se da treba jednostavno malo stati sa svim ovim i sačekati da se završi kompletna tehnička dokumentacija koja će inače biti i na državnoj revizionoj komisiji i na javnoj raspravi. Mislim da je sada na neki način sve previše ispolitizovano i da treba ostaviti struku da završi svoj posao. Znači ne samo rudare, nego pre svega kolege sa Mašinskog, Tehnološkog, sa svih ostalih drugih fakulteta koji učestvuju ili koji pomažu kao konsultanti u izradi jednog vrlo ozbiljnog projekta - rekla je Biljana Abolmasov.

Rekordno mali broj studenata upisao Rudarsko-geološki fakultet

Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Biljana Abolmasov rekla je da je taj fakultet ove godine upisao rekordno mali broj studenata, svega 25 odsto u odnosu na predviđeni broj budžetskih studenata.

- Zamislite, hidrogeologija, koja se pre svega bavi vodosnabdevanjem i zaštitom podzemnih voda, upisala je svega četiri studenta na budžetu. Da li mislite da će za pet godina imati ko da radi u našoj struci? Mi stručnjake ne možemo da uvozimo - rekla je Biljana Abolmasov.

"Da smo ovu raspravu imali kada smo gradili Đerdap, da li bismo imali struju?"

Prošle sedmice Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu sa drugim srodnim fakultetima, institutima i komorama potpisao je i zajedničko saopštenje za javnost u kome traže očuvanje rudarsko-geološke struke od političkih uticaja.

- Pre svega apelujemo na to da Rudarsko-geološki fakultet i rudarstvo i geologija nisu samo litijum. Znači, naša istraživanja su usmerena i na istraživanje za vodosnabdevanje, i za izgradnju auto-puteva, i za izgradnju zgrada, za izgradnju brana, mostova, tunela. Znači, bez geoloških istraživanja ne možemo da živimo - rekla je Biljana Abolmasov.

Drugo, ističe, geološka istraživanja, odnosno istraživanja bušotina, ne zagađaju životnu sredinu.

- Svako ko to kaže priča neistinu. Treće, naša struka apsolutno nije politizovana. Znači, naša struka ima dugu tradiciju i ona je osnova industrije svake zemlje. I to treba imati u vidu kada pričamo o takvom načinu. Zamislite da smo svu ovu raspravu vodili kada je trebalo da se izgradi Đerdap 1 i Đerdap 2, ili da se otvore kolubarski kopovi. Da li bismo danas imali struju, s obzirom na to da se iz površinskih kopova dobija 75 odsto energije? - upitala je Abolmasov.

Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta je za kraj gostovanja kolege rudare na njihov dan pozdravila tradicionalnim pozdravom - Srećno!

(RTS)

BONUS VIDEO: I ONA SE PITA? Psihički neuravnotežena bivša članica Dveri pretenduje da stane na čelo protesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije