"GDE JE ŠOLC?" Lete varnice u Nemačkoj - "To je nepoštovanje..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 08. 2024. u 17:28

ZBOG svađe oko budžeta u nemačkoj vladajućoj koaliciji opoziciona Hrišćansko-socijalna unija (CSU) pozvala je kancelara Olafa Šolca da se vrati sa odmora i nađe rešenje.

ГДЕ ЈЕ ШОЛЦ? Лете варнице у Немачкој - То је непоштовање...

Foto: Tanjug/AP

- Gde je Šolc? - upitao je u razgovoru za nemačku agenciju DPA generalni sekretar CSU Martin Huber rekavši da se koalicija semafor raspada pred očima javnosti "dok se kancelar odmara".

Vladajuću koaliciju zovu semafor zbog boja tri stranke koje je čine.

Šolcovo odmaranje je nepoštovanje građana Nemačke, rekao je Huber i pozvao kancelara da prekine letnji predah, piše dpa.

Partneri u koaliciji posle provere nacrta budžeta moraju ponovo da pregovaraju o javnim finansijama, odnosno da dogovore još bolnih rezova. Pritom, i nacrt su jedva sastavili uz mnogo svađe i kašnjenja.

Šolcovi socijaldemokrati i Zeleni vicekancelara Roberta Habeka bez zazora upiru prstom u ministra finansija Kristijana Lindnera iz liberalne FDP, najmanje stranke u koaliciji.

Okrivljuju ga jer je nekoliko stavki iz nacrta poslao na proveru ustavnosti. Time je doveo u pitanje milijarde evra iz dogovorenog nacrta.

Naime, Lindner i FDP insistiraju na potkresivanju potrošnje i svođenju budžeta na minimum, povremeno i brutalnom, dok političari iz SPD i Zelenih zahtevaju mekše granice, pa i novu suspenziju limita na javno zaduživanje koji je ugrađen u ustav.

Koaliciji semafor je prvo bila potrebna "večnost da postigne navodno očigledan dogovor o budžetu", a sada se kompromis raspada nakon samo nekoliko nedelja, rekao je bavarski ministar finansija, isto član CSU, Albert Firaker.

Firaker je ocenio da tri vladajuće stranke ne pokazuju ni traga sposobnosti da vode vladu i da je to tragedija.

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije