MINISTAR FINANSIJA SINIŠA MALI: Srbija prva u Evropi po rastu, prostor za rast primanja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 18:25

MINISTAR finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u prvoj polovini godine prva u Evopi po stopi rasta koja iznosi 4,5 odsto BDP-a, što će omogućiti dodatan rast plata i penzija.

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА СИНИША МАЛИ: Србија прва у Европи по расту, простор за раст примања

Foto: Printskrin

Mali je za TV Prva rekao da je Srbija po rastu iznad razvijenih zemalja poput Španije, Nemačke, Francuske i drugih zemaalja.

On je dodao da je rast u drugom kvartalu iznosi 4,2 odsto BDP, a u prvom 4,7 odsto.

-To znači da je ekonomija na dobrom putu, uprkos izazovima, počev od korone i rata na Bliskom istoku. Imamo jasan put kojim iidemo, naglasio je Mali.

Mali je istakao da rast znači uslove za povećanje plata i penzija i da ćemo na kraju avgusta imati jasnu sliku kako će do kraja godine izgledati finansije i koliko povećanje plata i penzija može da se očekuje.

-Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će sledeće godine biti najmanje dvocifreno povećanje penzija, što je nastavak politike koju vodimo godinama unazad, rekao je Mali.

On je dodao da je reč o rastu standarda građana, kojima je zahvalio na razumevanju za ranije oštrije finansijske mere.

Dodao je i da se razmišlja o povećanju plata u javnom sektoru daleko iznad nivoa inflacije, kao i da će najveće povećanje biti za prosvetare.

-U septembru nas očekuju razgovori o minimalnoj zaradi koja je prešla 400 evra, a koja je pre samo 12 godina bila oko 15.000 dinara, rekao je Mali.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!