CENE HRANE ZAPAPRILE MLADENCIMA SVADBU: Za organizaciju venčanja treba više od 20.000 evra

E.B.T.

12. 08. 2024. u 16:57

PROSEČNA svadba od oko 200 gostiju danas je mnogo skuplja u odnosu na period pre pandemije, pa tako mladenci treba da izdvoje od 5.000 do 7.000 evra više. Na ovaj rast cena najviše je uticao zakup restorana i muzika. Pre dve godine svadba je koštala između 13.000 i 15.000, a sada više od 20.000 evra. Pandemija virusa korona nije toliko uticala na promenu nekih običaja, ponašanja i samog organizovanja, ali jeste na cenu.

ЦЕНЕ ХРАНЕ ЗАПАПРИЛЕ МЛАДЕНЦИМА СВАДБУ: За организацију венчања треба више од 20.000 евра

Foto: Profimedia

Ovo kaže Boško Bubanja, predsednik jednog udruženja koje se bavi organizacijom događaja, najviše su skočile cene restorana gde se proslave održavaju, te je od 35 do 40 odsto poskupela tzv. stolica, kako se to popularno kaže. On je precizirao da je restoran najveća stavka u troškovima za jednu svadbu, koja u ukupnoj ceni ima udeo od 50 odsto, dok za sve ostalo ide druga polovina novca.

- Najviše cenu diktira hrana, jer je to poskupelo najviše u prethodnom periodu i dnevnice zaposlenih, odnosno plate zaposlenih - objašnjava Bubanja. - Prosečno, cene po čoveku u restoranima u Srbiji su bile od 25 do 28, a u Beogradu od 32 do 35 evra. To što je bilo 35, sada je 50 evra i više. Mislim da je teško da se nađe ispod 40 u Beogradu, a cene idu i do 150 evra po gostu.

Muzika je druga stavka koja diktira cenu troškova posle restorana.

- Neki bendovi, koji su, recimo, koštali 2.000 evra pre dve godine, sada koštaju 3.500 i 4.000 - navodi Bubanja. - Tu se beleži jedan solidan rast.

Na cenu, kako dodaje, utiču i torta i njena dekoracija, fotografisanje, suvi led, vatromet, specijalni efekti, ali i sadržaji za decu. On ističe da je broj svadbi koji se organizuju tokom jedne godine sada nešto manji.

- Još prošle godine je uočen pad, a ove se nastavio taj trend - navodi Bubanja. - Beleži se smanjenje broja proslava za 18 odsto na godišnjem nivou, ako se uporedi 2023. sa 2018. i 2019. Kao reper se ne mogu gledati 2020. zbog pandemiji i 2022. kada je bio bum u organizaciji nakon kovida.

KOD ČAČANA NAJBOGATIJE

U BEOGRADU se mahom i dalje organizuju manje svadbe, od 160 do 170 ljudi - kaže Boško Bubanja. - U Novom Sadu od 100 do 120 ljudi, dok okolina Čačka i predeli oko Užica, Kraljeva, to su svadbe gde bude više od 500 ljudi.

On je ukazao da za to postoji više razloga, a da je jedan od ključnih cena, jer se mladenci boje da li će kroz poklone zapravo moći da pokriju trošak svadbe, s obzirom na to da je sve poskupelo.

- Prema našem iskustvu u poslednjih godinu dana, taj strah nije opravdan - ističe Bubanja. - I gosti su svesni da ono što se nosilo pre dve godine u koverti, danas mora da bude više, tako da se svadbe, na kraju, ipak pokriju. Možda ostane i za neko lepo putovanje ili za opremanje nekog novog stana.

Prema njegovim rečima, svaka svadba je za sebe, ali uglavnom mladenci najviše brinu o tome da se gosti lepo provedu i zabave, dok roditelji mladenaca žele da goste dočekaju na najbolji mogući način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)