KORISNA ISKUSTVA U PRIMENI NUKLEARNE ENERGIJE: Srpska delegacija u radnoj poseti u Slovačkoj i Češkoj

Novosti online

14. 08. 2024. u 12:22

U SKLADU sa smernicama nedavno potpisanog Memoranduma o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe u Republici Srbiji, pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jovana Joksimović zajedno sa generalnim direktorom „Elektroprivrede Srbije" Dušanom Živkovićem i Slavkom Dimovićem, direktorom Instituta za nuklearne nauke "Vinča", boravila je u radnoj poseti u Slovačkoj i Češkoj.

КОРИСНА ИСКУСТВА У ПРИМЕНИ НУКЛЕАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Српска делегација у радној посети у Словачкој и Чешкој

Foto: Ministarstvo

- Energetska kriza i ciljevi Zelene agende doveli su praktično do renesanse nuklearne energije u Evropi. Kako Strategija razvoja energetike Republike Srbije, koja je na javnoj raspravi, prvi put predviđa mogućnost upotrebe nuklearne energije u našoj zemlji,  iskustva država poput Slovačke i Češke mogu nam dati značajne smernice u pogledu izmene legislative, značajnijeg uključenja nauke i stručne javnosti, kao i u eventualnom načinu razvoja projekata koji su svuda zahtevni i kompleksni - izjavila je Joksimović posle sastanka sa predstavnicima češkog Ministarstva industrije i trgovine zaduženim za nuklearnu energiju i međunarodnu saradnju.

Da će „Elektroprivreda Srbije" pratiti strateške pravce razvoja energetike koji podrazumevaju postepeno napuštanje uglja, poruka je generalnog direktora te kompanije, koji je  podsetio da je to dug, skup i složen proces i da je na kraju tog procesa, osim OIE i skladišta za potrebe balansiranja, potreban i stabilan izvor bazne energije, što nuklearna svakako jeste.

- Velika nuklearna elektrana jeste zahtevnija zbog enormnih finansijskih zahteva i potrebe za zanavljanjem stručnih kadrova, ali tu su i modularni reaktori, ukoliko smo spremni za naredni korak i spremni da budućim generacijama obezbedimo sigurniju  energetsku budućnost - rekao je Živković.

Foto: Ministarstvo

Delegacija Srbije je u Slovačkoj, koja više od polovine električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama, razgovarala i sa predstavnicima kompanije „JESS" o projektu gradnje još jednog reaktora snage 1.200 MW u  NE „Jaslovske Bonunjice", dok je u  Češkoj obišla NE „Temelin" i  trening centar u okviru Fakulteta za nuklearne nauke u Pragu.

Direktor Instituta „Vinča" dr Slavko Dimović izjavio je da je taj institut, kao jedan od potpisnika Memoranduma, zainteresovan za uspostavljanje saradnje sa vodećim slovačkim i češkim naučnim institucijama iz oblasti nuklearne energije.

- Nuklearni program u mirnodopske svrhe nije samo nuklearna energija, to je istorijska šansa u naučnom i istraživačko-razvojnom pogledu. Institut "Vinča" može i treba da bude strateški partner državi u daljim koracima, koji Srbiji mogu da donesu dugoročnu energetsku sigurnost i nezavisnost -  naglasio je Dimović.

Inače, u toku je rad na Preliminarnoj tehničkoj studiji radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije Republici Srbiji, u okviru koje će biti analizirane konvencionalne nuklearne elektrane III + generacije, ali i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori (SMR), i to sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama naše zemlje.

BONUS VIDEO:

UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon udara drona izbio požar na nuklearnoj ekektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra