SPOJENI ČEP BAŠ RAZBESNEO POTROŠAČE: Zašto poklopac više ne može da se odvoji od plastične ambalaže

E. B.Talijan

22. 08. 2024. u 15:19

JEDNOSTAVAN proces ispijanja vode, sokova ili jogurta iz plastičnih ambalaža, sa pojavom pričvršćenih čepova postaje komplikovana aktivnost koja dovodi do besa potrošače. Da li će tečnost da završi na licu i odeći ili možda tastaturi, sve je moguće u nastojanju da se otpije gutljaj dok poklopac, vezan parčetom plastike za bocu, udara u nos ili bradu. Ko pokuša da odvoji čep, videće da to nije jednostavno i još gore će proći. Za ovo novo iskustvo "krivac" je direktiva Evropske unije, koja je prvobitno predložena 2018. godine, a stupila je na snagu pre mesec i po dana.

СПОЈЕНИ ЧЕП БАШ РАЗБЕСНЕО ПОТРОШАЧЕ: Зашто поклопац више не може да се одвоји од пластичне амбалаже

Foto Shutterstock

Tim aktom je propisana obaveza za sve države članice EU do 3. jula uklone zatvarače koji se odvajaju na plastičnim bocama do tri litra. Cilj je da se smanji ova vrsta otpada za jednokratnu upotrebu. Neki evropski stručnjaci za plastičnu ambalažu su ocenili da od te mere neće biti nikakvog konkretnog efekta, a da je industriji nametnut trošak u milijardama evra za nove mašine, nedavno je prenela nemačka novinska agencija DPA.

Srbija još nije članica EU, i poklopci koji se odvajaju su još uvek legalni u našoj zemlji i neki proizvođači ih koriste. Ipak, za velike kompanije za proizvodnju pića nema finansijskog smisla da prave i boce sa odvojivim čepovima, jer bi im za to bile potrebne dve proizvodne linije, što bi bilo mnogo skuplje. Zato je i našem tržištu sve više ambalaže sa novim dizajnom.

Potrošači u Evropi su burno reagovali na iritantni čep, a na društvenim mrežama je bilo ocena da je ovo jedna od najgorih ideja EU u poslednjih deset godina. Istu reakciju vezani poklopac izazvao je i kod građana Srbije. Čitaoci "Novosti" su podelili mučenje kroz koje prolaze u pokušaju da piju iz ovih boca sa novim dizajnom.

- To je strašno, uvek se ispolivam - kaže Milica Jelić iz Beograda. - Kada je u pitanju sok ili voda, ona je to više u kapljicama koje me isprskaju, ali najgore je kod jogurta. Tu je širi otvor ambalaže, a deo sadržaja uvek ostane na čepu zbog same strukture napitka i uvek se umažem po licu kada ga pijem. Kada pokušam da odvojim poklopac, to je teško, jer je snažno pričvršćen, a kada uspem zbog velikog trzaja me zapljusne jogurt.

Ona ističe da je to potpuno nepraktično i smatra da neće pomoći u smanjivanju plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu, jer ne vidi razliku da li neko baca flašu zajedno sa čepom ili odvojeno. Kako dodaje, onaj ko nema svest o zaštiti okoline, ili je naumio da je baci to će i učiniti.

Iz Brisela imaju objašnjenje za to. Kada se poklopci "oslobode" od flaša, oni se često ispuštaju ili gube, potencijalno ih vetar oduva ili ih kiša nosi u odvode ili reke koje se ulivaju u more. Čepovi za flaše su među najčešćim oblicima plastičnog otpada koji se nalazi na evropskim plažama. Čak i ako dođu do kante za reciklažu, a zatim i fabrike za preradu, njihova mala veličina je problem. Ako ovi poklopci ostanu pričvršćeni za nešto veće, onda je manje verovatno da će biti izgubljeni kao otpad ili završiti u okeanu, gde mogu biti opasni za životinje, kao što su morske kornjače i ptice, koje ih često mešaju sa hranom.

NADREALNE EKO-REGULACIJE

IRITANTAN čep je izazvao toliko otpora da se prelio i u političku sferu, pa je bio tema uoči nedavnih izbora u Italiji za evropski parlament. Tako je lider partije Liga i potpredsednik Vlade, Mateo Salvini, poručio biračima da su pričvršćeni poklopci plastičnih flaša razlog da se glasa za "manje Evrope".

- Brisel želi nadrealne eko-regulacije - upitao je Salvini. - Ne, hvala. Da, zdravom razumu. Za više Italije, a manje Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!