TRAŽE MANJE ADITIVA, A VIŠE PRIRODNIH SASTOJAKA: Raste svest kupaca o kvalitetu proizvoda

E.B.T.

22. 08. 2024. u 17:10

U Srbiji raste svest potrošača o ekološkim i etičkim standardima i oni imaju sve veću važnost prilikom kupovine, pokazuje anketa koju je sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS). Čak 60 odsto smatra značajnim podatak o smanjenju veštačkih aditiva u proizvodima i njihovoj zameni prirodnim sastojcima.

ТРАЖЕ МАЊЕ АДИТИВА, А ВИШЕ ПРИРОДНИХ САСТОЈАКА: Расте свест купаца о квалитету производа

Foto Shutterstock

U prodavnicima je sve više namirnica sa različitim oznakama, neke ukazuju da je reč o proizvodu organskog porekla, druge da je u pitanju ekološki održiv način proizvodnje uz poštovanje prava radnika, ili da se radi o veganskoj namirnici. I potrošači u našoj zemlji prate evropske standarde i određeni sertifikati sve više postaju simbol kvaliteta i u Srbiji.

Uglavnom oko 35 odsto kupaca u našoj zemlji smatra da je neka oznaka relevantna, a otprilike isto toliko ispitanika ima potpuno suprotno mišljenje da sertifikat nema nikakvu važnost. Prema rezultatima ankete, organski sertifikat Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije je relevantan za većinu potrošača, odnosno za 38 odsto od ukupnog broja ispitanika.

Studija koja je rađena u svetu iz 2020. godine otkrila je da 80 odsto ispitanika uzima u obzir održive sertifikate, čak i pri odabiru brendova u tekstilnoj industriji. Takođe, istraživanje koje je sproveo World Economic Forum pokazalo je da 65 odsto kupaca želi da pravi održivije izbore, ali im često nedostaju jasne i verodostojne informacije koje bi im pomogle u tome. Podaci ukazuju da potrošači više vole proizvode sa jasnim i transparentnim ekološkim oznakama, što povećava njihovo poverenje i spremnost da ih kupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!