AMERIKA NEĆE MOĆI DA SE ZADUŽUJE KAO ŠTO JE NAVIKLA? Državne obveznice SAD nisu sigurne kao ranije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 08. 2024. u 00:33

IAKO su dugo smatrane za "sigurno utočište", američke državne obveznice su ovaj stav investitora dovele u pitanje tokom i nakon pandemije kovida 19, pokazujući da se dug SAD razlikuje od dugova Nemačke, Britanije, Francuske ili velikih finansijskih korporacija, prenosi Rojters.

АМЕРИКА НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ ЗАДУЖУЈЕ КАО ШТО ЈЕ НАВИКЛА? Државне обвезнице САД нису сигурне као раније

Foto Pixabay free images

To je ključni nalaz novog istraživanja, koje je predstavljeno na istraživačkoj konferenciji FED-a u Kanzas Sitiju. Kako pokazuje ovo istraživanje, američka vlada već predugo uživa "prevelike privilegije" u pozajmljivanju novca na globalnom tržištu, dok deficit u saveznom budžetu ne prestaje da raste. Osim toga, ovaj dug će nastaviti da raste, bez obzira na to ko će biti izabran za predsednika SAD.

Roberto Gomez Kram sa Njujorškog univerziteta, Hauard Kung sa Londonske poslovne škole i Hano Lustig sa Univerziteta Stenford takođe su doveli su u pitanje stav da je ministarstvo u tom periodu bilo nefunkcionalno, kao što su to tvrdile Federalne rezerve kada su pokrenule masovnu kupovinu obveznica.

-Kao odgovor na kovid, izgleda da su investitori Ministarstva finansija prešli na rizičniji model duga, zaključili su autori istraživanja.

Istraživači su pratili "ponašanje" hartija od vrednosti Ministarstva finansija tokom pandemije 2020. godine, kada su prinosi porasli, ne samo za američki dug, već i za obveznice koje su izdavale druge države, širom sveta.

Kako su naveli, Federalne rezerve SAD reagovale su na skok prinosa Ministarstva finansija kupujući obveznice kako bi povratili red na tržištu duga. Federalne rezerve su isto uradile i tokom globalne finansijske krize.

-U režimu rizičnog duga, procene će zavisiti od šokova u državnoj potrošnji, koji mogu da uključuju velike promene prinosa na tržištima obveznica, naveli su istraživači.

-U takvom okruženju, velike kupovine sredstava centralnih banaka, kao odgovor na veliko povećanje državne potrošnje, imaju nepoželjne posledice na javne finansije, dodali su oni. "Ove velike kupovine, koje pružaju privremenu podršku cenama, ne odgovaraju poreskim obveznicima, ali subvencionišu vlasnike obveznica i, takođe, mogu da podstaknu vlade da precene svoj pravi fiskalni kapacitet."

Izveštaj je uzburkao duhove, a zvaničnici Ministarstva finansija su rekli da je potrebno uzeti u obzir neizvesnost koju je stvorila pandemija, kao i činjenicu da je bez problema finansirano stotine milijardi dolara fiskalnog odgovora i da su u skorije vreme prinosi na američke obveznice padali čak i uz nastavak velike potrošnje.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!