KINA UZVRAĆA UDARAC ZAPADU: Kontrola Pekinga nad Galijumom i germanijumom uteruje strah industriji SAD i saveznika

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 08. 2024. u 00:00

KINESKE kontrole izvoza ključnih materijala potrebnih za proizvodnju poluprovodnika pogađaju lance snabdevanja i izazivaju strah da Zapad neće imati od čega da pravi napredne čipove i vojni optički hardver.

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЗАПАДУ: Контрола Пекинга над Галијумом и германијумом утерује страх индустрији САД и савезника

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kineska ograničenja isporuka germanijuma i galijuma (koji se koriste za proizvodnju poluprovodnika i komponenti vojne i komunikacione opreme) dovela su do skoro dvostrukog povećanja cena minerala u Evropi tokom prošle godine.

Kina je prošle godine uvela ograničenja kao odgovor na američku "kontrolu" prodaje naprednih čipova i opreme za proizvodnju istih Pekingu.

Ograničenja i naknadna kontrola izvoza samo su naglasili dominaciju Pekinga u globalnom snabdevanju desetinama ključnih resursa, piše "Fajnenšel tajms" (FT).

Zemlja proizvodi 98 odsto svetske ponude galijuma i 60 odsto germanijuma, prema Geološkom zavodu SAD.

-Situacija sa Kinom je kritična. Zavisni smo od njih, rekla je za FT osoba koja radi u velikom potrošaču poluprovodničkih materijala. "Ako Kina smanji izvoz galijuma kao što je to učinila u prvoj polovini godine, onda će naše rezerve biti potrošene i doći će do nestašice."

Analitičari kažu da je kontrola jasno pokazala da je vlada predsednika Si Đinpinga spremna da cilja zapadne ekonomske interese kako bi odgovorila na zapadna ograničenja pristupa najsavremenijim čipovima i drugim naprednim tehnologijama.

Ova dva materijala su neophodna za proizvodnju naprednih mikroprocesora, proizvoda od optičkih vlakana i naočara za noćno osmatranje, tako da bi smanjeni izvoz mogao ozbiljno da poremeti proizvodnju takve robe.

Peking je takođe ovog meseca najavio ograničenja izvoza antimona, minerala koji se koristi u municiji za probijanje oklopa, naočarima za noćno osmatranje i preciznoj optici. Mera je usledila nakon što je Kina uvela kontrolu izvoza grafita i tehnologija koje se koriste u ekstrakciji i separaciji retkih zemalja.

Cene germanijuma su porasle za 52 odsto od početka juna na 2.280 dolara po kilogramu u Kini, prema provajderu podataka "Argus".

Kori Kombs, pomoćnik direktora konsultantske kuće "Trivijum Čajna" sa sedištem u Pekingu, kaže da je glavna motivacija Pekinga da "pošalje signal" da bi mogao da uzvrati na pritisak SAD na kineske kompanije i vitalne industrije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)