VAŽNO ZA SVE KOJI KORISTE ELEKTRONSKE FAKTURE: Od 1. septembra stižu ove promene

Novosti online

31. 08. 2024. u 13:54

OD 1. septembra korisnicima sistema elektronskih faktura (SEF) postaju dostupna brojna unapređenja, koja uključuju nove evidencije PDV-a. SEF se menja u cilju uvođenja preliminarne PDV prijave, koja će se popunjavati automatski iz sistema.

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ КОРИСТЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ ФАКТУРЕ: Од 1. септембра стижу ове промене

Foto: efaktura.gov.rs

Na temu uvođenja novih evidencija PDV-a i drugih izmena u sistemu elektronskih faktura, najavljenih prilikom donošenja izmena Zakona o elektronskom fakturisanju prošle jeseni, Ministarstvo finansija razgovaralo je u protekla tri meseca u više navrata sa predstavnicima privrede, organizacijama računovođa, ali i sa proizvođačima softvera.

- U razgovorima sa privredom, kao i na stručnim skupovima koje organizujemo, stalno ponavljamo da je cilj izmena koje sprovodimo u sistemu elektronskih faktura upravo preliminarna poreska prijava PDV. Tek kada im to obrazložimo, sagovornicima postaje jasna svrha ovako ubrzanog razvoja SEF-a, pošto privreda i računovođe onda razumeju da dodavanje novih polja u evidencije, odnosno novih evidencija nije samo sebi cilj, već je zapravo priprema za reformu podnošenja PDV prijave. Kod prijave poreza, da bi se stari način zamenio novim, država mora biti sigurna da novi funkcioniše, te je plan da testiranje traje više meseci - kaže Sonja Talijan, pomoćnica ministra finansija u Sektoru za digitalizaciju u oblasti finansija.

Pravilnik o elektronskom fakturisanju i Pravilnik o porezu na dodatu vrednost izmenjeni su tokom leta upravo kako bi se stekao osnov za prikupljanje podataka neophodnih za preliminarnu PDV prijavu. To obuhvata i proširenje obuhvata podataka u evidenciji obračuna PDV-a, kao i uvođenje nove evidencije prethodnog poreza.

- Tokom realizacije uvođenja novih evidencija i preliminarne PDV prijave bićemo u stalnom kontaktu sa privredom i računovođama, ali i sa proizvođačima softvera, koji u ovoj reformi imaju praktično ključnu ulogu, pošto su oni ti koji propisane izmene sprovode kroz računovodstvene programe. Prvi naredni skup na ove teme planiramo za 19. septembar, a svi zainteresovani biće u mogućnosti da prisustvuju - objašnjava Talijan.

Ona dodaje da izmene u evidencijama nisu male, te da je jasno da korisnicima treba određeni period da ih savladaju i da se na njih naviknu. „Kada se sistem elektronskih faktura uvodio 2022. godine, bilo je takođe bojazni i otpora, a danas SEF ima preko 240 hiljada korisnika, razmenjeno je oko 210 miliona e-faktura, dok je više od 100 hiljada firmi povezalo svoje sisteme sa SEF-om“, kaže Talijan.

Nakon niza sastanaka sa predstavnicima privrede, računovođa i proizvođača softvera tokom avgusta, uvažen je argument da pojedini obveznici ne stižu da pripreme svoje informacione sisteme ili kadrove za izmenjene evidencije, te je zato doneta izmena Pravilnika, po kojoj se do 31. decembra neće kažnjavati nenamerne greške prilikom unosa podataka u nove evidencije.

Preliminarna PDV prijava kao proces automatizacije za pripremu i podnošenje PDV prijave, pored toga što donosi značajne uštede u vremenu, takođe i smanjuje greške, unapređuje tačnost, čime preduzeća postaju produktivnija, a državne institucije efikasnije. Preliminarna PDV prijava osigurava usklađenost sa najnovijim propisima, olakšava relevantne kontrole i revizije, doprinosi boljoj komunikaciji i transparentnosti između nadležnih (poreskih) organa i obveznika.

Cilj Preliminarne PDV prijave je, između ostalog i poboljšanje komunikacije između poreskih organa i poreskih obveznika, kao i blagovremeno ažuriranje i dobijanje obaveštenja, što doprinosi većoj transparentnosti i efikasnosti u celokupnom procesu.

Podsetimo, najnovije izmene Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnika o porezu na dodatu vrednost primenjuju se od 1. septembra 2024. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOK JE BIO RAT, OVDE SU MU ZAMERALI - SAD JE NAŠ ZET: Poznati Slovenac o poznanstvu sa Borom