MAĐARSKA NEĆE PREŽIVETI BEZ RUSKOG GASA: Sijarto zabrinut - Nećemo moći da hranimo zemlju

Novosti onlajn

02. 09. 2024. u 14:35

MAĐARSKA neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

МАЂАРСКА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ БЕЗ РУСКОГ ГАСА: Сијарто забринут - Нећемо моћи да хранимо земљу

FOTO: AP/Tanjug

- Ako Mađarska prestane da isporučuje naftu iz Rusije, mi jednostavno nećemo preživeti, nećemo moći da hranimo zemlju u širem smislu. Jednostavno ne možemo da zadovoljimo potražnju za gorivom. Zašto? Zato što nemamo dovoljno alternativne infrastrukture. Postoji još jedan naftovod koji ide u Mađarsku iz Hrvatske, od jadranske obale, ali njegov kapacitet nije dovoljan da snabdeva, ne samo Mađarsku. Ovde treba uzeti u obzir i Slovačku, koja se naftom snabdeva preko Mađarske. I jednostavno nema drugog izbora. I delom Češku - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, ako se prekinu isporuke ruske nafte, „Mađarska će biti potpuno lišena nafte“.

- Pogledajte samo brojke… Ne želimo da preuzimamo takve rizike. Dakle, činjenica da je Ukrajina donela takvu odluku predstavlja za nas veoma ozbiljan izazov. To utiče na oko trećinu našeg uvoza iz Rusije. U Slovačkoj je situacija još gora. Tamo ove isporuke čine oko 40 odsto - objasnio je Sijarto.

Ministar je napomenuo da se privremeno rešenje može naći, ali „dugoročno moramo tražiti drugačije, pravno značajno rešenje“.

- Pregovarali smo sa ruskim dobavljačima, pregovarali smo sa ukrajinskim tranziterima. Ocenjujući trenutno stanje, mogu da kažem da se postepeno približavamo dugoročnom rešenju, ali do njega još nismo došli. Sporazumi još nisu potpisani, ali na tome radimo veoma ozbiljno - saopštio je Sijarto.

Podsetimo, Ukrajina je i 17. jula obustavila tranzit naftne kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda „Družba“, koji prolazi preko teritorije Ukrajine.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da preporuka EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte odgovara interesima SAD, kojima je potrebna potpuna zavisnost Brisela od američkih energetskih resursa.

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)