DUVAN BAŠ OSUŠILA VRELINA: U Sremu prinosi manji od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu

Z. GRUMIĆ

09. 09. 2024. u 11:38

EKSTREMNA suša ovog leta primorala je i naše proizvođače duvana da berbu te industrijske kulture počnu znatno ranije nego proteklih godina, kako bi i na taj način donekle umanjili negativne posledice vremenskih neprilika.

ДУВАН БАШ ОСУШИЛА ВРЕЛИНА: У Срему приноси мањи од 30 до 40 одсто у односу на прошлу годину

Privatna arhiva

A one se pre svega ogledaju već u prvim rezultatima ostvarenih prinosa koji su na parcelama u Sremu manji čak za 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnje, kaže za "Novosti" Živko Rajaković iz Hrtkovaca, jedan od značajnijih domaćih proizvođača duvana, koji je sa svojim angažovanim radnicima započeo berbu duvana još početkom jula meseca, na ukupno zasejana 94 jutra oranica.

- Ova proizvodna godina je drastično lošija kada je reč o rodu od lanjske, koja je bila veoma dobra, sa prinosima od dve do 2,5 tona suvog duvana po hektaru. Na granici smo rentabilnosti, profit sigurno nećemo ostvariti, a biće dobro ako uspemo i samo da se razdužimo - objašnjava Rajaković.

Napominje da je lane već sa jednim do dva kamiona isporučenog duvana otkupljivaču uspeo da pokrije proizvodne troškove, dok je sad pitanje da li će i sa pet to uspeti, jer su u međuvremenu i ulaganja poprilično poskupela.

Posledice dugotrajne suše negativno su se odrazile i na kvalitet proizvoda, tako da u ovoj berbi gotovo da i nema prve klase duvana, iako je bilo zalivanja tokom vegetacije i primene sredstava za zaštitu biljaka kao i ostale agrotehnike.

- Zbog narušenog kvaliteta je i cena za isporučenu robu manja, pa proizvođači izražavaju tim povodom blago nezadovoljstvo, iako su otkupljivači uvek bili korektni - dodaje naš sagovornik kome su, kako naglašava, brigadir Esad Murtezi i njegova porodica, radnici pristigli iz Kostolca, glavni oslonac u berbi i ostalim radovima oko duvana.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), najviše površina zasejanih duvanom je u Sremu, u prvom redu u atarima Golubinaca, Hrtkovaca i Kukujevaca.

- U Srbiji se mali broj parcela navodnjava i usled toga možemo očekivati smanjenje ukupnih prinosa i više od 30 procenata - navode za "Novosti" u Upravi za duvan pri PKS i dodaju da se, na osnovu saznanja sa terena, procenjuje da će kvalitet duvana ovogodišnje berbe biti za klasu niži.

U PKS takođe navode da Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše proizvodnju duvana kao i ostale ratarske biljne kulture. S obzirom na to da organizatori prizvodnje imaju dugogodišnju poslovnu saradnju sa proizvođačima duvana, fizičkim licima, oni pored subvencija resornog ministarstva stimulišu svoje kooperante kroz kupovinu repromaterijala, sušara i na druge načine, objašnjavaju u Upravi za duvan pri PKS.

Više i hektara i proizvođača

PROIZVODNjA duvana u Srbiji ove godine je zasnovana na 4.556 hektara, što je za oko 20 odsto više nego prethodne, kada je pod tom industrijskom kulturom bilo 3.824 hektara. - Ovogodišnju proizvodnju zasnovala su 843 proizvođača, takođe za 20 procenata više u odnosu na 2023. godinu - preciziraju u Upravi za duvan pri PKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MA, KAKAV DOPING, JA SAM NAJBOLJI! Janik Siner osvojio Ju-Es open 2024 posle neviđenog skandala, slede tektonske promene na ATP listi