"OVO SE NEĆE DOBRO ZAVRŠITI": Mask dao sive prognoze za američku budućnost, sluti bankrot SAD

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 09. 2024. u 15:47

AMERIČKI tehnološki milijarder Ilon Mask izjavio je da će SAD ubrzo bankrotirati, napominjući da su otplate kamata na državni dug premašile budžet za odbranu te zemlje.

ОВО СЕ НЕЋЕ ДОБРО ЗАВРШИТИ: Маск дао сиве прогнозе за америчку будућност, слути банкрот САД

FOTO: AP/Tanjug

Naime, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je prošle nedelje da će formirati komisiju za reformu vlade kako bi poboljšala njenu efikasnost ako pobedi na predsedničkim izborima, dodajući da će je predvoditi Mask.

- Ako bivši američki predsednik Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima, imaćemo priliku da izvršimo jednu vrstu izuzetno retke deregulacije i smanjenja administracije. Jer, ako govorimo o stvarima koje nisu državne regulacije, Amerika ubrzano ide ka bankrotu. Budžet Ministarstva odbrane je veoma veliki, a radi se o bilion dolara godišnje. A isplate kamata na državni dug su upravo premašile budžet za odbranu - kazao je Mask u intervjuu za "Ol-in" podkast.

Kako je dodao, njihova deca i unuci će morati nekako da otplate taj dug.

- Ovo se neće dobro završiti - poručio je Mask.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija SAD, američki dug je postao toliki da su troškovi kamata naglo porasli. Uz obaveze od ukupno 35,3 biliona dolara, kamate trenutno u proseku iznose tri milijarde dolara dnevno.

Takav alarmantan porast objašnjava se sekundarnim efektima koji proizlaze iz agresivnog povećanja kamata da bi se zaustavila inflacija od strane američkih Federalnih rezervi (FED). U tom procesu, monetarna politika je učinila servisiranje duga skupljim, pošto su isplaćivani veći prinosi na državne obveznice.

Dnevni trošak kamata se udvostručio od 2020. godine, kada je FED počeo da povećava kamatne stope. Krajem ovog meseca, FED će odlučivati o daljim koracima u svojoj monetarnoj politici. Ekonomisti i investitori očekuju smanjenje kamatnih stopa, usred velike neizvesnosti na finansijskom tržištu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!