U KRAGUJEVCU KONSTITUISAN PRIVREDNI SAVET: U prvih pet meseci ove godine rast izvoza od 15%

V. Hadžić

12. 09. 2024. u 06:30

Na prvoj sednici Privrednog saveta, koji čine kragujevački privrednici, predstavnici Univerziteta, Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore, i Regionalne agencije za ekonomski razvoj, analizirano je stanje u privredi najvećeg grada u Šumadiji.

У КРАГУЈЕВЦУ КОНСТИТУИСАН ПРИВРЕДНИ САВЕТ: У првих пет месеци ове године раст извоза од 15%

Foto : V.H.

Prema podacima Agencije za privredne registre, aktivnih privrednih društava u prošloj godini bilo je 1.942, što je 67% u odnosu na sva privredna društva koja posluju u Šumadijskom okrugu. Broj preduzetnika bio je 9.028, ili 68% od ukupnog broja preduzetnika u Šumadiji. Najveći broj preduzeća posluje u sektorima prerađivačke industrije i trgovine, dok lokalnom privredom dominiraju mikro i mala preduzeća.

U prvih pet meseci ove godine kragujevačka  privreda ostvarila je rast izvoza od 15,2%. Iz Kragujevca su se, u periodu januar-maj ove godine, najviše izvozili električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje za jun 2024, u Kragujevcu je nezaposleno 10.955 lica, što je, kada se uporedi sa podacima iz 2017. godine, kada ih je bilo 19.900, rekordna nezaposlanost.

Privredni savet grada Kragujevca predsednika je izabrao iz redova privrednika. Njemu će predsedavati Nenad Cvetković, suvlasnika kompanije „GOMMA Line“, a njegov zamenik je radomir Erić, član Gradskog veća za privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE TEK SAD U ŠOKU! Ameri otkrili: Svetski moćnici sakrili ključni doping-dokaz koji bi spasao rusko čudo od deteta!