PRAVIMO ZALIHE NA VREME: "DŽeneral motors" ulaže milijardu dolara u rudnik litijuma

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 01:11

AMERIČKI proizvođač automobila "Dženeral motors" (GM) povećao je svoje ulaganje u rudnik litijuma na skoro milijardu dolara jer nastoji da obezbedi dugoročno snabdevanje metalom koji je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila.

ПРАВИМО ЗАЛИХЕ НА ВРЕМЕ: Џенерал моторс улаже милијарду долара у рудник литијума

Foto: Tanjug/AP

Kompanija je podigla svoju ukupnu posvećenost "Litijum Amerikasu" sa sedištem u Vankuveru na 945 miliona dolara sa 650 miliona dolara – što je povećanje od 45 odsto i najveće u litijumskom projektu američkog proizvođača automobila, navodi se u saopštenju kanadske rudarske kompanije.

Prema dogovoru, GM će zajedno sa "Litijum Amerikasom" uložiti u razvoj rudnika "Taker pas" u Nevadi.

Proizvođač automobila kaže da je to deo napora da se obezbedi pristup metalu koji će postati suficitaran zbog prelaska na električne automobile.

GM će uložiti 625 miliona dolara – 430 miliona dolara u gotovini i 195 miliona dolara u akreditivima – da bi preuzeo 38 odsto udela u projektu "Taker pas". "Litijum Amerikas" ima 62 procenta udela.

GM je prvobitno nameravao da uloži 330 miliona dolara u rudnik. Kompanija je već uložila 320 miliona dolara prošle godine i na osnovu tog ugovora ima sedam odsto udela u "Litijum Amerikasu".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi