NAKALEMILI POLA VEKA MEĐU RUŽAMA: Visoke temperature ne sprečavaju uzgajivače iz Ribara i kalemare cveća da budu u polju

Zorica Gligorijević

09. 07. 2025. u 15:43

IAKO temperature prelaze i 40 podeok, a pri zemlji dostižu čak 60 stepeni Celzijusa, porodici Joksić iz Ribara nadomak Jagodine, nije teško da porane, da već u četiri izjutra budu u svom ružičnjaku kako bi kamelarima pripremili pelcere za 30.000 ruža.

НАКАЛЕМИЛИ ПОЛА ВЕКА МЕЂУ РУЖАМА: Високе температуре не спречавају узгајиваче из Рибара и калемаре цвећа да буду у пољу

Foto:Z.Gligorijević

Ni kalemarima nije lako da se late alata kad "zvezda" upeče, ali kažu da kod ovih gazda naročito vole da rade jer se i lepo druže.

Joksići su "kraljicu cveća" počeli da uzgajaju pre pola veka, a koliko su istrajni svedoči i to što posao nastavlja sad već treća generacija.

- Meni je to zadovoljstvo. Voleo bih da znam koliko smo ruža proizveli. Prema gruboj proceni, mislim da smo premašili milion sadnica ruža. Ima ih po celoj bivšoj Jugoslaviji. Jedne godine su mi iz Srpca, na tromeđi Bosne, Hrvatske i Srbije, otkupili svih 30.000 komada. Bilo bi mi drago kada bi mi se ti kupci javili, jer bih im poklonio hiljadu ruža - kaže Dimitrije Joksić, srećan što su u poslu uz njega i kćerka Violeta, unuci Veljko i Đorđe, brat Dobrivoje i bratanac Aleksandar.

Zdrava podloga i pelcer

KOD kalemljenja je najvažnije da podloga i pelcer budu zdravi. Kalem mora lepo da se ubaci, a kopče da se dobro stegnu, da bi držale dvadesetak do mesec dana - objašnjava Slađan Milojević. - Uvek pitam da li je kalemljenje uspelo, a kada su gazde zadovoljne, imam najbolju reklamu "od usta do usta".

Za ovu vrednu porodicu godinama rade iste kalemari. Među njima su i supružnici Dragan (53) i Svetlana (52) Milenković iz okoline Kruševca, koji dnevno nakaleme oko tri hiljade ruža.

- Najteže je što smo čitavog dana na suncu i što smo savijeni. Imamo kolica koja nam olakšavaju kretanje, ali posao je naporan za kičmu, pa gotovo da nema kalemara kome pršljenovi nisu oštećeni. Kada dođemo kući, ne znamo kako da se odmorimo - navodi Svetlana.

Najstariji kalemar, Slađan Milojević (60) iz Bele Vode, koji četiri decenije kalemi voće, najviše vinovu lozu, ruže je počeo da kalemi pre petnaestak godina.

- Najviše volim da kalemim ruže, naročito kod Joksića, jer se ovde i lepo družimo. Ruže su lakše za rad, jer kod voćki mora da se seku deblje grane da bi se ubacio kalem - veli Milojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST POČINJE IZBOROM: Međunarodni dan bez plastičnih kesa