MESO JEFTINIJE OD JUNETINE A KORISTE GA U LUKSUZNIM RESTORANIMA: Otvara se prva farma kunića u Srbiji

В.Н.

16. 11. 2025. u 09:17

FARMA koja će brojati 15.000 kunića za uzgoj i preradu nalazi se u Stejanovcima, kod Rume.

МЕСО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЈУНЕТИНЕ А КОРИСТЕ ГА У ЛУКСУЗНИМ РЕСТОРАНИМА: Отвара се прва фарма кунића у Србији

Foto: Profimedia

Prva farma u Srbiji i regionu za uzgoj i preradu 15.000 kunića godišnje trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Farma će se nalaziti u Stejanovcima, kod Rume, a objekat će biti tri puta veći od dosadašnje farme Milana Pavlovića. Trenutno, Pavlović godišnje drži između 3.500 i 4.500 kunića, uz dodatnih isto toliko otkupljenih od kooperanata iz okolnih krajeva Beograda. Njegovo meso se prodaje ekskluzivnim restoranima u gradovima i turističkim centrima širom Srbije.

Cena mesa kunića iznosi oko 1.200 dinara po kilogramu, što je skuplje od ćuretine, ali jeftinije od junetine i teletine.

Kako Pavlović kaže za Dnevnik, meso kunića vraća se na domaće tržište. Velike farme za uzgoj kunića postojale su još u vreme SFRJ.

- Pre osam godina kada sam pokrenuo posao, nijedan restoran na meniju nije imao kunića. Danas snabdevam sve poznate restorane u Beogradu, Novom Sadu i na Kopaoniku. Meso kunića može se pronaći i u velikim trgovinskim lancima, uglavnom uvezeno iz Mađarske, jer sve više ljudi bira zdravu hranu - istakao je Pavlović.

Foto: Profimedia

On dodaje da je meso kunića jedno od najzdravijih na svetu, sa najvećom nutritivnom vrednošću: 23,5 odsto proteina, bez holesterola, spada u posna mesa i u mnogim zemljama je na meniju dva-tri puta nedeljno. Na Malti, na primer, kuniće stanovnici jedu svakodnevno. Malta je i najveći korisnik i proizvođač ovih životinja, a u Evropi se gaje i u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Rasa hikoli jedina u Srbiji

Pavlović jedini u Srbiji uzgaja rasu hikoli, koja je idealna za tov. Ovu rasu su razvili 1988. godine. Kunići se hrane granulama od ovsa, ječma i deteline, a ženke se kote sedam-osam puta godišnje. Ako u tovu othrane sedam mladunaca, to se smatra idealnim prosekom. Trenutno na farmi ima oko stotinu ženki u priplodu.

Pavlović je odlučio da meso prodaje restoranima jer već 20 godina prodaje vino i dobro poznaje domaće tržište. Ideju je povezao sa novim poslom: uz vino, nudi i meso koje je najbliže ćuretini, najbolje kada kunić dostigne težinu od 3 do 3,2 kilograma.

Foto: Profimedia

Samostalna izgradnja i prerada

Izgradnju farme Pavlović finansira iz svog džepa, iako se prijavljivao na republičke konkurse za podsticaje.

- Ministarstvo poljoprivrede tek pre nekoliko godina prepoznaje kuniće u stočarstvu. Prijavio sam se na konkurs i sada čekam ishod. Pokrajina još ne daje sredstva za uzgoj kunića - navodi Pavlović.

Na farmi će osim prostora za tov i preradu biti izgrađena i mini-klanica. Trenutno meso odvozi u Mali Iđoš, a kada farmu završi, planira da dobije HACCP standard. Pored mesa, proizvodiće i prerađevine: šunkaricu, suve kobasice, kulen i dimljeni batak.

(Kamatica)

BONUS VIDEO - ŠAMPIONI U FOKUSU: Anđela Vuković | Radoznalost je njena supermoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

CEO TENIS U ŠOKU: Čuvena teniserka ugradila veštačke grudi, a onda je otkriveno i ovo! (FOTO)