ULAGANJEM DO ARAPSKIH POLICA: U našoj zemlji nema mnogo kompanija koje mogu da izvoze zamrznuto meso
PUT do tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata neće biti ni lak ni tako jednostavan. Visoke standarde ispunjava tek nekoliko kompanija u Srbiji.
Foto: Depositphotos
I dok je smrznuto voće uspelo da se probije do dalekoistočnih polica, govedini prilično teško ide.
Kako nam je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović juče potvrdio, nekoliko naših kompanija, poput "Deurića" i "Teraoptime" uspeli su da usaglase standarde za izvoz u UAE.
- Bitni su način i količina pakovanja plodova - kazao nam je Nedimović.
- Kod dubokog zamrzavanja goveđeg mesa ima problema. Potrebna su posebna pakovanja za njihovo tržište. Kod voća smo već malo ovladali tehnikom i pojedinci su se prilagodili.
Inače, kada je reč o izvozu goveđeg mesa, samo dve kompanije u Srbiji imaju mogućnost i tehnologiju dubokog zamrzavanja sirove govedine.
Ministar Nedimović boravi u zvaničnoj poseti UAE, a već danas će biti u Bahreinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Otvoreno tržište
KAKO je posle sastanka sa kolegom iz UAE izjavio ministar Nedimović, ovo tržište je otvoreno za sve naše proizvode, naročito za voće, vino, mleko i mlečne proizvode, ali i za kukuruz. UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom.
Kako su nam ispričali tehnolozi za meso, da bismo izvozili moramo da imamo registoravne objekte ka tim tržištima, a njih je izuzetno malo. Za meso, moramo da imamo uslove za zamrzavanje, a to su adekvatni tuneli. Jer, ne može 10 tona mesa da se stavi u tunel od tone.
- Objektivno imamo uslovni problem zamrzavanja mesa, jer nemamo kapacitet da neku pristojnu količinu zamrznemo - ispričali su nam stručnjaci.
Foto: Tanjug
- Ne može se izvesti samo tona mesa, nego bar kontejner, jedan ili više. Meso se stavlja u sistem koji radi na minus 40, da bi se, u prihvatljivom vremenskom okviru, njemu temperatura spustila na -20 stepeni Celzijusa. Iz tunela ide direktno u hladnjaču, na istu tu temperaturu. Nema prekidanja tog hladnog lanca, sve do momenta dok ne treba da se iskoristi. Srbija obično meso izvozi ohlađeno, a ne zamrznuto.
Za razliku od voća, zamrzavanje mesa je investiciono i tehnološki mnogo zahtevnije.
- Potrebno je da neko uloži pola miliona ili milion evra da bi to radio - objašnjavaju nam stručnjaci za tehnologiju mesa. - Skupo meso, međutim, plasira se uglavnom kao hladno, jer kad ga uvedete u minusni režim, cena pada. Zamrzavanje se koristi za goveđe i jeftino meso.
Preporučujemo
MAŠINE ZA IZGRADNjU METROA U ZAVRŠNOJ FAZI: Evo kada stižu iz Kine u Beograd
08. 12. 2025. u 21:01
PAO VELIKI DOGOVOR ORBANA I ERDOGANA: Ruski gas će stizati u Mađarsku
08. 12. 2025. u 17:25
MINISTARKA SOFRONIJEVIĆ: Ovo je najveće novina Zakona o legalizaciji
08. 12. 2025. u 17:11
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (1)