ZA STAMBENE KREDITE DUG 490 MILIJARDI: Epidemija korone nije negativno uticala na srpsko tržište nekretnina

B. Caranović

10. 05. 2021. u 11:00

TRŽIŠTE nekretnina se posle kratkog zastoja prošle godine, ne samo pridiglo, već je trenutno u punom zamahu. Ovo kažu u Građevinskoj direkciji Srbije i dodaju da je veća potražnja od ponude, a da prodaja od druge polovine maja 2020. konstantano raste. Iz Udruženja banaka Srbije u prilog tome dodaju i da duže od decenije konstantno raste broj uzetih stambenih kredita, a da je trenutno njihovo učešće u ukupnom zaduženju stanovništva 40 odsto.

ЗА СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ ДУГ 490 МИЛИЈАРДИ: Епидемија короне није негативно утицала на српско тржиште некретнина

Foto N. Karlić

Dok su 2006. godine banke odobrile 25.000 stambenih kredita, 2015. prvi put njihov broj prešao je 100.000, a danas je na oko pet miliona računa izdato više od 135.000 kredita za kupovinu nekretnina. U martu ove godine ukupan dug po stambenim kreditima iznosio je 490 milijardi dinara. To je gotovo 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a 1,5 procenata više u odnosu na mesec dana ranije.

- Prosečna kamatna stopa je oko 2,8 odsto, što je povoljnije nego ikad - kažu iz UBS. - Za klijenta je važno da u banci dobija efektivnu kamatnu stopu, što znači da su u nju uračunati svi troškovi. Procena dužine trajanja kredita zavisi od interesa kupca, nekome odgovara duži period otplate kako bi imao nižu mesečnu ratu, dok neko želi bržu otplatu.

U Građevinskoj direkciji kažu da pandemija nije negativno uticala na prodaju nekretnina, a da su preporuke NBS o olakšicama za kupovinu prve nekretnine verovatno uticale na porast interesovanja.

- Posle zastoja u realizaciji u martu i aprilu prošle godine zbog korone, jer nisu radili sudovi, notari, tržište se vrlo brzo stabilizovalo i vratilo na nivo pre epidemije - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Ukupan rezultat koji smo ostvarili u broju prodatih nepokretnosti u 2020. je čak neznatno bolji od rezultata iz 2019. U ovoj godini je nastavljen trend rasta. U prva četiri meseca prodali smo 270 stanova.

Građevinska direkcija Srbije je u naselju Zemunske kapije izgradila šest stambenih objekata u kojima je prodato oko 1.250 stanova i najveći deo njih je već useljen.

- U toku leta ćemo početi izgradnju poslednjeg stambenog objekta A sa oko 140 stanova. Direkcija, takođe, gradi moderan stambeno-poslovni kompleksa "Petica" u Bloku 63 na Novom Beogradu. Imaće oko 300 stanova, koji će biti na tržištu od jeseni.

CENA

PROSEČNA cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u drugom polugodištu 2020. godine iznosila je 166.211 dinara. Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 55.893 dinara po kvadratu u Smederevskoj Palanci, do 399.587 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo