"GRAČANICA - SJAJ UMETNOSTI U DOBA KRALJA MILUTINA": Zavirite na izložbu u galeriji SANU (FOTO)

Tanjug

22. 12. 2022. u 18:26

IZLOŽBA"Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina", čija je autorka Aleksandra Davidov Temerinski, otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Izložba, koja se realizuje u organizaciji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, plod je obeležavanja dva jubileja.

ГРАЧАНИЦА - СЈАЈ УМЕТНОСТИ У ДОБА КРАЉА МИЛУТИНА: Завирите на изложбу у галерији САНУ (ФОТО)

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Nedavno su okončani konzervatorski radovi na celokupnom zidnom slikarstvu  Gračanice (2010–2018), u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, institucije koja je 2022. godine obeležila 75 godina rada.

Takođe, 2021. godine, navršilo se punih sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice i važne epohe srpske srednjovekovne istorije – četiri decenije duge vladavine kralja Milutina (1282–1321), koji je preminuo uskoro po završetku oslikavanja svoje poslednje crkve.

S obzirom na to da je estetske vrednosti arhitekture i slikarstva Gračanice moguće predstaviti samo posredno, najveći deo izloženog materijala čine printovi arhitekture i slikarstva velikih dimenzija uz doprinos novih tehnologija.

Predstavljanje trodimenzionalne arhitekture poseban je izazov, pa će video-animacija  izgradnje jedne od najznačajnijih srednjovekovnih zadužbina omogućiti posetiocima da steknu uvid u proces izgradnje, odnosno u elemente građevine i njenu konstrukciju.

Nešto kasnije dozidana spoljna priprata prikazana je sasvim sumarno, u skladu sa stepenom očuvanosti njenog prvobitnog izgleda i njenim estetskim dometima.

Kada je reč o gračaničkom slikarstvu iz vremena kralja Milutina, iako okolnost da je reč o posrednom predstavljanju može izgledati kao nedostatak, ono se može ispostaviti i kao prednost budući da je publika u prilici da iz neposredne blizine posmatra kompozicije velikih formata, nedavno očišćenog i konzerviranog živopisa, u nekim slučajevima u razmeri 1:1.

Koncept izložbe podrazumevao je predstavljanje živopisa prema prostornim celinama crkve: od priprate, koju je bilo moguće rekonstruisati u izvesnoj meri, do naosa i oltarskog prostora, uz posebno osmišljenu galeriju "portreta".

   
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)